esemény
SZÍN=TÉR | Tárlatvezetés a művésszel | Losonczy István | K. A. S. Galéria

megnyitó | 2023. december 9. 17:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | K.A.S. Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Térkép

LOSONCZY ISTVÁN
SZÍN=TÉR

Tárlatvezetés a művésszel
2023. december 9., szombat 17 órakor


Losonczy István 1967-ben született Budapesten. 1987-95 között a JPTE BTK-n majd magyar-művészettudomány és rajz szakon majd a Képzőművészeti Mesteriskolában festő szakon tanult Konkoly Gyula csoportjában. 2004-ben szerzett DLA-t festészetből, témavezetője Keserü Ilona volt. 2006 óta oktat a PTE MK Festészet Tanszékén, 2017 óta habilitált oktató a festészet szakmai főtárgy mellett anatómiát, színtant és festészeti anyagismeretet tanít, valamint a doktori iskolában tart szemináriumot. 1993 óta számos csoportos és önálló kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt.

A kiállítás képei új, 2023-ban készült alkotások. A látogatók azt a másfélszer másfél méteres színkört is láthatják, ami az idei innsbrucki nemzetközi művészeti vásáron is kiemelt helyen szerepelt és itthon még nem volt kiállítva. A Szín = Tér című kiállítás anyaga az elmúlt évek alatt folytatott kutatásainak az eredménye.

„Szín=Tér”

,,A színkör elkészítése (legkésőbb) felvilágosodáskori probléma, ami azonban a XIX. század festékforradalma előtt technikailag megvalósíthatatlan feladat volt: a prizma által megtört fény színei sokkal intenzívebben világítottak Newton besötétített szobájának falán, mint amiket a korabeli festményeken láthatott. Szinyei, Csontváry vagy Berény már sokkal tágabb spektrumban gondolkodhatott és a kiállításon látható képek elkészítése során magam sem használtam fel egyetlen olyan festéket sem, ami 1870 előtt létezett volna, viszont több olyat is, ami az 1950-es években került fel a festők palettájára.

Szín=Tér – mintha ez lenne a festészet egyik legalapvetőbb, minden festményen, mindig más és más formában, újra és újra bizonyítandó munkahipotézise, aminek a ma alkotó festőknek a mai, kitágult szín-technológiai környezetben kell megfelelnie.

Abban reménykedem, hogy a kiállítás képei pontosítják és tágítják a színkör értelmezési tartományát.' L.I.

A kiállítás 2024. január 10-ig látogatható.


K.A.S. Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
(nyitvatartás: szerda-péntek 15:00-18:00 óráig, valamint előzetes bejelentkezés alapján)
tel.: +36 20 986 8601
kasgaleria@gmail.com
instagram.com/kasgaleria
facebook.com/kasgaleria
kasgaleria.hu

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.