esemény
AZ ELEVEN VALÓSÁG KALEIDOSZKÓPJA - kurátori tárlatvezetés | Tóth Balázs Zoltán | Kassák Múzeum

megnyitó | 2023. december 7. 18:00

web | https://kassakmuzeum.hu/hu/ese...

cím | Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

Térkép

„Nincsen olyan száraz tárgyilagossággal készült fénykép, amely azonos a valóság képével, nincsen olyan fénykép, amely egyezik a szemlátta képpel. A valóság sokszínűségétől megfosztva, a világ tarkaságát egyetlen szín árnyalataira fordítva, fényeit-árnyékait átköltve, a meredek távlat által a valóságképtől merőben elütő tértagozással síkra vetített, lekicsinyített kép: ez a fénykép.”

TÓTH BALÁZS ZOLTÁN fotótörténész, esztéta, az SZM - KEMKI munkatársa, Hevesy Iván 1939-ben írt fénykép definícióját értelmezve mutatja be a kiállított alkotások fotótörténeti és fotóelméleti jelentőségét a Kassák Múzeum új időszaki kiállításában. Felvázolja Hevesy nemzetközi értelemben véve is egyedi fotóteóriáját, mely egyrészt bámulatos tájékozottságon alapul, másrészt számos újdonságot, előremutató tételt is tartalmaz.

Belépőjegy: 1500 Ft/fő
Regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu emailcímen lehet.

A TISZTA FÉNYKÉPSZERŰSÉG: Hevesy Iván és a modern magyar fotográfia kezdetei
A kiállítás 2024. március 3-ig tart nyitva.

+++
A Kassák Múzeum a Szentlélek téri autóbusz pályaudvarról és az Árpád-hídon lévő villamosmegállótól gyalog 1 perc, a Flórián térről 4-5 perc alatt érhető el. A Batthyány tér vagy Szentendre felől érkező H5 HÉV-vel a Szentlélek térnél kell leszállni. Az Óbudai Fő téren, a Zichy-kastély első emeletén található a Kassák Múzeum kiállítótere.

 

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum