esemény
Digitális szekvenciák | Herendi Péter, -, -, --, -, - | MET Galéria

kurátor | HAász Ágnes, Spitzer Fruzsina, -

megnyitó | 2023. november 21. 18:00

a kiállítást megnyitja | Hadik András művészettörténész, -, -

web | http://www.computerart.hu

a kiállítás bezárása | 2023. december 7.

cím | MET Galéria, H-1117 Budapest, Bölcső u. 9. földszinti sor 1.

Térkép

Herendi Péter kiállítása

2003-ban egy antropocentrikus elektrográfiai sorozattal nyerte meg Herendi Péter (1953) a Győri Grafikai Biennále fődíját, ám szűkebb szakmai körökben mégsem figuratív hajlamát tartják elsősorban becsben. A róla alkotott összképet ismételten erősíti Szekvenciák 2 című önálló tárlata, amely a megnyitóval egy időben megjelent Négyanegyediken (Pixel-könyvek no. 3, Magyar Műhely Kiadó, 2004) elnevezésű publikációjában látható alkotások grafikai továbbgondolásának tekinthető.
      Fotográfiai, illetve elektrográfiai sorozatának témája meglehetősen ezoterikusnak és monocentrikusnak mondható: egy ablaksarok a maga derékszögű mértaniságával, valamint annak matematikailag fejleszthető térbeli változatai. A mindennapok kézzelfogható, pragmatikus világából kiemelt, majd manipulatív eszközökkel elvonatkoztatott motívum erős emberi hátterét az adja, hogy a szerző a ma már alig használatos nyomdai síkfilmet teszi meg képi hordozóformájává. Az alapkép kézileg eszközölt lépcsőzetes elforgatásával és egymásra helyezésével számbelileg progresszív irányú ikonográfiai ciklust hoz létre, amely végül is 256 szekvenciában állapodik meg, vagyis ennyi variáció tesz ki egyetlen művet, kiteljesítve a „négy a negyediken” alapképletét.2003-ban egy antropocentrikus elektrográfiai sorozattal nyerte meg Herendi Péter (1953) a Győri Grafikai Biennále fődíját, ám szűkebb szakmai körökben mégsem figuratív hajlamát tartják elsősorban becsben. A róla alkotott összképet ismételten erősíti Szekvenciák 2 című önálló tárlata, amely a megnyitóval egy időben megjelent Négyanegyediken (Pixel-könyvek no. 3, Magyar Műhely Kiadó, 2004) elnevezésű publikációjában látható alkotások grafikai továbbgondolásának tekinthető.

Részlet Szombathy Bálint írásából

(Magyar Műhely Galéria, Budapest, 2004.)

Kiállítás megtekinthető: 2023. november  21-december 7.  között
Szerda, csütörtöki napokon : 15-18 óra között előzetes telefoni egyeztetéssel. (+36 20 503 7240)

Információ: MAGYAR ELEKTROGRÁFIAI TÁRSASÁG / MET
H-1116 Budapest, Adony u. 8.  5/24.  elektrografia.art@gmail.com
Telefon: +36 20 503 7240    www.computerart.hu , Facebook

Megközelíthető: M4-es metró, Újbuda Központ, vagy 4-es villamos végállomásától és a
Móricz Zsigmond körtérről villamossal 1 megálló a Vásárcsarnoknál, innen 3-4 perc séta.


   

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.