esemény
Tárlatvezetés és beszélgetés a Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023 kiállításon | Lehetőségek tere | tranzit.hu

megnyitó | 2023. november 21. 18:00

web | https://hu.tranzit.org/hu/lehe...

cím | Lehetőségek tere, 1083 Budapest, Práter utca 63.

Térkép

Tárlatvezetés Hegyi Dórával és Simon Zsuzsival, valamint beszélgetés a jelenlévőkkel

Időpont: 2023. november 21. 18.00-19.30

Helyszín: Lehetőségek tere, 1083 Budapest, Práter utca 63. (bejárat a Molnár Ferenc tér felől)

A Lehetőségek tere 2023-ban indított, a fiatalokat a politikai aktivizálódásban támogató Kreatív közélet elnevezésű projektjéhez kapcsolódóan kiállítást szervez Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023 címmel, a Práter 63-ban. A kiállítás a harmadik kormányzati ciklusát élő NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) majd másfél évtizedének demokrácia-ellenes intézkedései ellen szerveződő, meghatározó civil megmozdulásait mutatja be. A kutatáson alapuló dokumentációs kiállítás kortárs művészek alkotásaival együtt ad képet a vizsgált időszakról, ezzel is hangsúlyozva a művészet mint az ellenállás terepének és eszközének jelentőségét.

A kiállítás egyaránt szólni kíván a különböző ügyek mellett fáradhatatlanul kiálló civilek és a most aktívvá váló fiatalok csoportjához is. A Práter 63 valamennyi terét betöltő kiállításon egy általunk válogatott, hiánypótló tüntetési kronológia alapján, hálózati ábrán mutatjuk be a mozgalmak sokrétűségét és kapcsolódási pontjait, amelyek bárki által kiegészíthetők és folytathatók. A vizsgált időszakban a tüntetési események vagy más akciók (így például sztrájkok, szolidaritási kiállások, fórumok), a szervező csoportok és állampolgári cselekvések jellemzéséhez és azonosításához a tömegmédia és rendőrségi adatbázisokat, valamint az aktivisták, szervezetek által archivált adatokat használtuk.

Ezt az anyagot kortárs képzőművészek ebben az időszakban készült művei, illetve azok dokumentációjából álló válogatás egészíti ki.

Kurátorok: Hegyi Dóra, Horváth-Kertész Balázs

A kiállítás létrejöttében közreműködött: Árva Judit, Francsics Györgyi, Nagy Zselyke, Puszt Zsófia, Szabó Dóra

Művészek: Borsos Lőrinc, Gutema Dávid, Monhor Viktória, Orczy szomszédok projekt, Pneuma Szöv., Simon Zsuzsi

Tüntetés dokumentációk: Freedoc/Csoszó Gabriella (fotó) és Csillag Ádám (videó)

Fotó: Puszt Zsófia

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.