esemény
30+ kötetbemutató a Magyar Képzőművészeti Egyetemen | Don Tamás, Mélyi József, Szabics Ágnes | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

megnyitó | 2023. november 21. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

Térkép

Szeretettel várunk mindenkit a 30+ Kísérleti művészetpedagógiai projekt MODEM-ben láthatott kiállításának Debrecen után Budapesten is megrendezésre kerülő ingyenes kötetbemutatójára.

A 30+ Kísérleti művészetpedagógiai projekt a rendszerváltás óta eltelt időszak magyar kortárs művészeti világát mutatja be különleges módon.

A 2019-ben indított projekt célja az volt, hogy elsősorban a középiskolásokat ismertesse meg az elmúlt három évtized magyar képzőművészetével. A kurátorok az 1989 és 2020 közötti időszak minden évéből kiválasztottak egy-egy hazai művésztől egy-egy műalkotást, melyekről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek és elméleti szakemberek – egy múzeumpedagógusokkal és középiskolai tanárokkal közösen kialakított szempontrendszer figyelembevételével – átfogó elemzéseket írtak.

A műveket a MODEM egy-két hónapra kiállította – minden tárlathoz a szövegekre épülő múzeumpedagógiai gyakorlatok tartoztak. A járványügyi helyzet miatt 2020 tavaszától online foglalkozások is kezdődtek, ezzel pedig a projekt megnyílt az ország más területein élő középiskolások, egyetemisták, sőt felnőttek számára is. 2020 decemberében az online foglalkozásokkal a MODEM elnyerte a Ludwig Múzeum Arttransfer díját, 2023 szeptemberében pedig az ICOM Magyarország múzeumpedagógiai különdíját. A projekt 2023 márciusában egy összefoglaló kiállítással zárult, az ehhez készült pedagógiai kiadvány az elemzéseket, valamint a művekhez készült feladatokat is magába foglalja.

Kiállító művészek: Albert Ádám / Antal Balázs & Hatházi László és Fodor Zoltán / Benczúr Emese / Birkás Ákos / Borsos Lőrinc / Bukta Imre / Chilf Mária / Csákány István / Csörgő Attila / Eperjesi Ágnes / Esterházy Marcell / Fabricius Anna / Fátyol Viola / Gerhes Gábor / Gémes Péter / Gőbölyös Luca / Imre Mariann / Jovánovics György / Kicsiny Balázs / KissPál Szabolcs / Kis Varsó / Kocsi Olga / Lakner Antal / Nemes Csaba / Németh Hajnal / Németh Ilona / Pauer Gyula / Société Réaliste / Szabó Dezső / Szilágyi Lenke / Trapp Dominika / Várnai Gyula

Kurátorok: Don Tamás / Mélyi József / Szabics Ágnes

A kötetbemutatón Orosz Csaba az MKE oktatási rektorhelyettese beszélget a projekt kurátoraival.

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

Időpont: 2023. november 21. 18:00

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.