esemény
30+ kötetbemutató a Magyar Képzőművészeti Egyetemen | Don Tamás, Mélyi József, Szabics Ágnes | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

megnyitó | 2023. november 21. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

Térkép

Szeretettel várunk mindenkit a 30+ Kísérleti művészetpedagógiai projekt MODEM-ben láthatott kiállításának Debrecen után Budapesten is megrendezésre kerülő ingyenes kötetbemutatójára.

A 30+ Kísérleti művészetpedagógiai projekt a rendszerváltás óta eltelt időszak magyar kortárs művészeti világát mutatja be különleges módon.

A 2019-ben indított projekt célja az volt, hogy elsősorban a középiskolásokat ismertesse meg az elmúlt három évtized magyar képzőművészetével. A kurátorok az 1989 és 2020 közötti időszak minden évéből kiválasztottak egy-egy hazai művésztől egy-egy műalkotást, melyekről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek és elméleti szakemberek – egy múzeumpedagógusokkal és középiskolai tanárokkal közösen kialakított szempontrendszer figyelembevételével – átfogó elemzéseket írtak.

A műveket a MODEM egy-két hónapra kiállította – minden tárlathoz a szövegekre épülő múzeumpedagógiai gyakorlatok tartoztak. A járványügyi helyzet miatt 2020 tavaszától online foglalkozások is kezdődtek, ezzel pedig a projekt megnyílt az ország más területein élő középiskolások, egyetemisták, sőt felnőttek számára is. 2020 decemberében az online foglalkozásokkal a MODEM elnyerte a Ludwig Múzeum Arttransfer díját, 2023 szeptemberében pedig az ICOM Magyarország múzeumpedagógiai különdíját. A projekt 2023 márciusában egy összefoglaló kiállítással zárult, az ehhez készült pedagógiai kiadvány az elemzéseket, valamint a művekhez készült feladatokat is magába foglalja.

Kiállító művészek: Albert Ádám / Antal Balázs & Hatházi László és Fodor Zoltán / Benczúr Emese / Birkás Ákos / Borsos Lőrinc / Bukta Imre / Chilf Mária / Csákány István / Csörgő Attila / Eperjesi Ágnes / Esterházy Marcell / Fabricius Anna / Fátyol Viola / Gerhes Gábor / Gémes Péter / Gőbölyös Luca / Imre Mariann / Jovánovics György / Kicsiny Balázs / KissPál Szabolcs / Kis Varsó / Kocsi Olga / Lakner Antal / Nemes Csaba / Németh Hajnal / Németh Ilona / Pauer Gyula / Société Réaliste / Szabó Dezső / Szilágyi Lenke / Trapp Dominika / Várnai Gyula

Kurátorok: Don Tamás / Mélyi József / Szabics Ágnes

A kötetbemutatón Orosz Csaba az MKE oktatási rektorhelyettese beszélget a projekt kurátoraival.

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

Időpont: 2023. november 21. 18:00

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.