esemény
Efemer emlékezet Alternatív történetmesélés a JPhotoarchive Archívum képeivel | Andrádi Eszter, KissPál Szabolcs | 2B Galéria

kurátor | Martincsák Kata, Menyhért Juci

megnyitó | 2023. november 14. 18:00

a kiállítást megnyitja | Faludy Judit művészettörténész

a kiállítás bezárása | 2023. december 15.

Efemer emlékezet

Alternatív történetmesélés a JPhotoarchive Archívum képeivel

 

A családi emlékezet, és azon belül a zsidó emlékezet megőrzésének kérdése kulcsfontosságú, mindannyiunkat érintő probléma, különösen a jelenleg is tartó izraeli konfliktus tükrében. A kiállítás azt vizsgálja, hogyan lehet egy online gyűjteményt, a JPhoto 20. századi zsidó fotóarchívumot egy kiállítás formájában úgy bemutatni, hogy a magyarországi zsidó emlékezettel kapcsolatos értékek megőrzésének és az archiválás modernizációjának konfliktusát egyaránt kritikus szempontok szerint tárgyalja. Az archívum fotóit a fiktív történetmesélés és a mesterséges intelligencia képgeneráló eszközeivel mutatjuk be, azt vizsgálva, hogyan alakítják át az emlékezéshez fűződő viszonyunkat a a fotómanipuláció növekvő lehetőségei, a mesterséges intelligencia és a fake news térnyerése. Mi történik az emlékezettel (tágabb értelemben a történelemmel), hogyha az MI fogja formálni? Feltöltheti-e a hiányzó űrt, az el nem mesélt történeteket a fikció – legyen az a művész vagy a mesterséges intelligencia által irányított –, vagy inkább csak zavart generál?

A kiállítás célja – reflektálva a zsidóságban is kulcsfontosságú szerepet játszó történetmesélés hagyományára – az archívum képeit az aktuális technológiákkal megeleveníteni, statikus mivoltukból kiforgatni; a fotók részben vagy teljesen elveszett történeteit fiktív történetekkel megmozgatni. Erre reagál Andrádi Eszter performanszművész videóinstallációja a szabad asszociációra épülő történetmesélés eszközével, az archívum anyagán keresztül a jelenbe hívja a múltat egy alternatív narratívát, fiktív tér-idő síkokat teremtve.

KissPál Szabolcs műve a korunkban egyre gyarapodó számú, mesterséges intelligenciára épülő fotómanipulációs eszközöknek, valamint az emlékezet hierarchiájának egyenlőtlen viszonyrendszerére, és az ebből fakadó felejtés okozta identitás-krízisére reflektál. Fotómanipulációinak célja, hogy rávilágítson az emlékezet és a képi adatmegőrzés érzékeny és törékeny kapcsolatára a generatív képek korában. A végeredmény egy videóinstalláció, ami a képek alakulását követve egy igen különös narratívát tár fel előttünk, miközben a mű egy végső kérdés köré szerveződik: Ki birtokolja az igazságot?

 

Fordítás: Kicsiny Martha

Grafika: Csordás Eszter

A kiállításban közreműködtek: Basics Beatrix, Barta Péter, Huber Lívia, Haiman Helga, Faludy Judit, Lénárt András, Patonay Anita

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.