esemény
Dél-Korea az Art Market Budapesten | Kim Yoonah, Choi Jaeyoung, Dowon Lee Seungmi, Lee Ruji, Han Heejoon | Koreai Kulturális Központ

kurátor | Park Sujan, Kim Jiyeong

megnyitó | 2023. október 18. 18:00

a kiállítást megnyitja | Park Sujan

web | http://amb.hu

a kiállítás bezárása | 2023. november 22.

cím | Bálna Budapest

Térkép

Meditatív és performansz-szerű munkák láthatók Dél-Koreából október 19. és 22. között a budapesti Art Marketen


Dél-Korea első alkalommal vesz részt Magyarország legnagyobb képzőművészeti kiállításán, az Art Market Budapesten. Az október 19. és 22. között zajló kiállításra két koreai standdal is készültek a Bálna Budapest épületében. A hús-vér alkotók mellett egy mesterséges művész is érkezett fővárosba.

Az egyik stand koreai kortárs fotográfusokat vonultat fel. A kiállítók részben a 2023 tavaszán a budapesti Koreai Kulturális Központ galériájában Európában elsőként bemutott, a dél-koreai fotográfia elmúlt negyven évére összpontosító tárlat alkotói, valamint Han Heejoon (Hán Hídzsün) szöuli fotográfus, aki a műanyag természetével sajátos ökofilozófiai gondolatkísérletek mentén foglalkozik. Han festményszerű guminyomat-sorozatában eperfa-rostól készült tradicionális koreai handzsi papírt is használ a műanyag, pontosabban a PET-palack körforgásának, természettel való érintettségének érzékeltetésére, miközben Jane Benett és Gilles Deleuze meglátásait gyúrja egybe saját alkotói elképzeléseivel.

A másik koreai standon egy tavaly indult magyar-koreai művészeti csereprogram dél-koreai alkotóival ismerkedhetnek meg a látogatók.  A magyarországi Koreai Kulturális Központ és a Chungbuk Kulturális Alapítvány együttműködése a dél-koreai Észak-Cshungcshong tartomány kiemelkedő és feltörekvő művészeit kapcsolja össze hazai alkotókkal. Az idei vásáron Kim Yoonah, Choi Jaeyoung és Dowon Lee Seungmi hús-vér képzőművészek, valamint Lee Ruji, dél-koreai mesterséges művész munkái láthatók. A képzőművészekkel személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők, míg a kiállításon szereplő fizikai műalkotások által inspirált kiterjesztett valóság, azaz AR-műveket készítő alkotót Park Sujan kurátor képviseli a helyszínen. Dowon Lee Seungmi szintén koreai handzsi papírra és selyemre készült pigmentnyomatai a zen buddhizmus „musin”, azaz „tudat nélküliség” lebegő, álomszerű állapotát járják körül. Choi Jaeyoung  olajfestményei a növények és a kert misztikus világába hívják a nézőt. Kim Yoonah Budapesten látható sorozatában az anyag és a társadalmi szerepek változásán keres ironikus módon fogást. Leselejtezett ruhákat gyűjt, amelyeket aztán porcelánba áztat, majd kiéget. A magát inkább humanistaként mintsem feministaként meghatározó művész szerint az eldobott ruhák, rongyok emberi történeteket tartalmaznak, amelyeket az égetéssel egyszerre tüntet el és örökít meg.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum