esemény

kurátor | Hegyi Dóra, Horváth-Kertész Balázs

megnyitó | 2023. október 19. 18:00

web | https://hu.tranzit.org/hu/lehe...

a kiállítás bezárása | 2023. december 7.

cím | Práter 63 (1083 Budapest, Práter u. 63.)

Térkép

Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023
Dokumentációs kiállítás a társadalmi mozgalmakról

A Lehetőségek tere 2023-ban indított, a fiatalokat a politikai aktivizálódásban támogató Kreatív közélet elnevezésű projektjéhez kapcsolódóan kiállítást szervez Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023 címmel, a Práter 63-ban.

A kiállítás a harmadik kormányzati ciklusát élő NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) majd másfél évtizedének demokrácia-ellenes intézkedései ellen szerveződő, meghatározó civil megmozdulásait mutatja be. A kutatáson alapuló dokumentációs kiállítás kortárs művészek alkotásaival együtt ad képet a vizsgált időszakról, ezzel is hangsúlyozva a művészet mint az ellenállás terepének és eszközének jelentőségét.

A Kreatív közélet projektben olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy hogyan taníthat a művészet demokratikus cselekvésre? Milyen összefüggésben van a kreativitás és a politikai cselekvés? Mit jelent demokratikusan cselekedni a mindennapokban?

Úgy gondoljuk, hogy egy jól működő demokrácia alapja a jogaikkal tisztában lévő, véleményükért aktívan kiálló állampolgárok nevelése. A felelős és szolidáris civil aktivitásra való felkészítés ugyanakkor szinte teljesen kiszorult a közoktatásból, a tanterv részét képező állampolgári ismeretek tantárgy e területet nem fedi le. Ezt a tőkét a fiataloknak tehát más forrásból kell megszerezniük; ennek elsajátításában – véleményünk szerint – a művészet fontos szerepet tölthet be. A projekt során kritikai, művészeti, ill. nem formális tanulási és részvételi módszereken keresztül igyekszünk támogatni középiskolásokat és fiatal felnőtteket abban, hogy aktív, cselekvő állampolgárokká váljanak.

A projekt aktualitása, hogy 2022 őszétől Magyarországon a középiskolás diákok országszerte kiállnak tanáraik mellett, akik méltatlan fizetésük és hiányzó társadalmi megbecsülésük ellen lépnek fel. A példátlan önszerveződés, melyet a tanárokkal való szolidaritás indított el, nagyon sok diák életében olyan kivételes tudatosulási pillanatot eredményezett, melynek energiáját és hitelességét fontosnak tartjuk támogatni. Ennek a korosztálynak fontos egy folyamat részeként látni azt a mozgalmat, amit nyomon követnek és amibe bekapcsolódtak: 2010 óta szinte minden társadalmi csoport utcára ment a demokrácia intézményeinek lebontása, a társadalmi igazságtalanságok és a politikai arrogancia ellen.

A Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023 c. kiállításon tehát az Orbán-rendszer majd másfél évtizede alatt folyamatosan zajló társadalmi ellenállási mozgalmak történetének vázlatos bemutatása látható. A kiállítás egyaránt szólni kíván a különböző ügyek mellett fáradhatatlanul kiálló civilek és a most aktívvá váló fiatalok csoportjához is. A Práter 63 valamennyi terét betöltő kiállításon egy általunk válogatott, hiánypótló tüntetési kronológia alapján, hálózati ábrán mutatjuk be a mozgalmak sokrétűségét és kapcsolódási pontjait, amelyek bárki által kiegészíthetők és folytathatók. A vizsgált időszakban a tüntetési események vagy más akciók (így például sztrájkok, szolidaritási kiállások, fórumok), a szervező csoportok és állampolgári cselekvések jellemzéséhez és azonosításához a tömegmédia és rendőrségi adatbázisokat, valamint az aktivisták, szervezetek által archivált adatokat használtuk.

Ezt az anyagot kortárs képzőművészek ebben az időszakban készült művei, illetve azok dokumentációjából készült válogatás egészíti ki.

Kurátorok: Hegyi Dóra, Horváth-Kertész Balázs

Művészek: Borsos Lőrinc, Gutema Dávid, Monhor Viktória, Orczy Szomszédok Projekt, Pneuma Szöv., Simon Zsuzsi

Tüntetés dokumentációk: Freedoc/Csoszó Gabriella (fotó) és Csillag Ádám (videó)

A Gondoljunk a szabadságra kiállítás egyben a 2023. október 20-21-én megrendezésre kerülő Kreatív közélet. Hogyan tudunk változást előidézni a demokrácia válsága idején? című nemzetközi, angol nyelvű workshop-konferencia része is. A nemzetközi művészek által vezetett workshopok művészet és aktivizmus kapcsolatára épülnek (workshop-vezetők Nadira Husain, Marina Naprushkina, Vladan Jeremic & Rena Rädle, Sarah Günther és Berecz Zsuzsa/Pneuma Szöv.). A workshopokat fiatalok által vezetett world cafe beszélgetések egészítik ki, amelyeken öt témában (“Szabad művészeti iskolák”, "Szomszédsági projektek”, “Informális iskolák nemformális oktatási módszerei”, “Szervezkedj” és “Baloldali hagyományok”) beszélgetnek hazai és nemzetközi, informális oktatással és fiatalokkal foglalkozó szervezetek képviselői.

Résztvevők: Lehetőségek tere (HU) *foundationClass (DE) PneumaSzöv. (HU/DE) Polémia Institute (HU), ADOM (HU), A Város Mindenkié (HU) Civil Kollégium Alapítvány (HU) Deviszont (HU) Egységes Diákfront (HU) Freeszfe (HU) Neue Nachbarschaft Moabit (DE) Orczy Szomszédok Projekt (HU) Romaversitas (HU) School of Transnational Organizing & European Alternatives (DE) SZEMinárium, Kolozsvár (RO) Szikra Mozgalom (HU) UCCU Roma Informális Kulturális Alapítvány (HU) Youth Center CK 13, Újvidék (SRB)

Konferencia koncepció: Hegyi Dóra, Puszt Zsófia

A kiállítás és a konferencia létrejöttében közreműködött: Árva Judit, Francsics Györgyi, Nagy Zselyke, Puszt Zsófia, Szabó Dóra

A kiállítás megtekinthető: 2023. december 7-ig, kedd-csütörtök között 10-16 óra között, valamint időpontegyeztetés alapján

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum