esemény
Álmainkban valóra válnak az álmaink – Egy utópisztikus képzőművészeti egyetem | Csontó Lajos, Friedrich Barnabás, Illés Anikó, Jóga Eszter, Makay Anikó, Nemes Csaba, Sárvári Regina, Schór Ádám, Solymosi Jakab, Szabó Imola, Szakáli Eszter | Magyar Képzőművészeti Egyetem

kurátor | Don Tamás

megnyitó | 2023. október 17. 18:00

a kiállítást megnyitja | Gács Anna

web | https://www.mke.hu/aktualis/in...

a kiállítás bezárása | 2023. december 16.

cím | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem 1062 Budapest, Andrássy út 69–71.

Térkép

Vajon milyen lenne egy ideális képzőművészeti egyetem? Erre a csak látszólag egyszerű kérdésre keresik a választ az Álmainkban valóra válnak az álmaink című csoportos kiállítás résztvevői, öt magyar művészeti egyetem hallgatói és oktatói. A kiállítók fél éven keresztül gondolkodtak közösen arról, hogyan képzelik el álmaik egyetemét.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink tárlat az elképzelt ideális (utópisztikus) képzőművészeti egyetem körülményeire, felépítésére reagál. A közös gondolkodásra az öt hazai képzőművészeti egyetem – Budapesti Metropolitan Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem – oktató művészei, elméleti szakemberei kaptak felkérést, mivel fontos szempont volt, hogy a projekt résztvevői valós oktatói tapasztalattal rendelkezzenek. Mellettük egy open call pályázat keretében olyan hallgatók is jelentkezhettek, akik jelenleg a magyar felsőfokú képzőművész-képzésben vesznek részt.

A kiállítás előkészítésének központi eleme egy workshop-sorozat volt, ahol a hallgatók és a tanárok közösen gondolkodtak egy elképzelt, ideális művészeti egyetemről. A találkozások során négy nagy téma – az emberi tényező, a struktúra/statement, a kommunikáció/együttműködés és a tér – körvonalazódott. A projektben résztvevők e témák köré szerveződve csoportokban folytatták a munkát. A folyamat során az egyik kulcskérdés az volt, hogy hogyan lehet műtárgy formájában bemutatni a felmerülő gondolatokat.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítást a képzőművészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára kiküldött szociológiai felmérés teszi teljessé, amelynek vizualizációja a kiállítótérben jelenik meg. A közös munkafolyamat és az annak során megvitatott kérdések állomásai, fordulópontjai egy timeline formájában válnak láthatóvá.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.