esemény
Álmainkban valóra válnak az álmaink – Egy utópisztikus képzőművészeti egyetem | Csontó Lajos, Friedrich Barnabás, Illés Anikó, Jóga Eszter, Makay Anikó, Nemes Csaba, Sárvári Regina, Schór Ádám, Solymosi Jakab, Szabó Imola, Szakáli Eszter | Magyar Képzőművészeti Egyetem

kurátor | Don Tamás

megnyitó | 2023. október 17. 18:00

a kiállítást megnyitja | Gács Anna

web | https://www.mke.hu/aktualis/in...

a kiállítás bezárása | 2023. december 16.

cím | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem 1062 Budapest, Andrássy út 69–71.

Térkép

Vajon milyen lenne egy ideális képzőművészeti egyetem? Erre a csak látszólag egyszerű kérdésre keresik a választ az Álmainkban valóra válnak az álmaink című csoportos kiállítás résztvevői, öt magyar művészeti egyetem hallgatói és oktatói. A kiállítók fél éven keresztül gondolkodtak közösen arról, hogyan képzelik el álmaik egyetemét.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink tárlat az elképzelt ideális (utópisztikus) képzőművészeti egyetem körülményeire, felépítésére reagál. A közös gondolkodásra az öt hazai képzőművészeti egyetem – Budapesti Metropolitan Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem – oktató művészei, elméleti szakemberei kaptak felkérést, mivel fontos szempont volt, hogy a projekt résztvevői valós oktatói tapasztalattal rendelkezzenek. Mellettük egy open call pályázat keretében olyan hallgatók is jelentkezhettek, akik jelenleg a magyar felsőfokú képzőművész-képzésben vesznek részt.

A kiállítás előkészítésének központi eleme egy workshop-sorozat volt, ahol a hallgatók és a tanárok közösen gondolkodtak egy elképzelt, ideális művészeti egyetemről. A találkozások során négy nagy téma – az emberi tényező, a struktúra/statement, a kommunikáció/együttműködés és a tér – körvonalazódott. A projektben résztvevők e témák köré szerveződve csoportokban folytatták a munkát. A folyamat során az egyik kulcskérdés az volt, hogy hogyan lehet műtárgy formájában bemutatni a felmerülő gondolatokat.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítást a képzőművészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára kiküldött szociológiai felmérés teszi teljessé, amelynek vizualizációja a kiállítótérben jelenik meg. A közös munkafolyamat és az annak során megvitatott kérdések állomásai, fordulópontjai egy timeline formájában válnak láthatóvá.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.