esemény
𝗞𝗨𝗥𝗔́𝗧𝗢𝗥𝗜 𝗧𝗔́𝗥𝗟𝗔𝗧𝗩𝗘𝗭𝗘𝗧𝗘́𝗦 / Megrendelt emlékezet: magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965 | Barabás Tibor, Hincz Gyula, Jovánovics György, Kass János, Kondor Béla, Konecsni György, Konfár Gyula, Péri József, Szász Endre | Centrális Galéria

megnyitó | 2023. szeptember 23. 16:00

web | https://www.osaarchivum.org/hu...

cím | Blinken OSA Archivum | Centrális Galéria; Arany János u. 32., 1051 Budapest

Térkép

𝗞𝗨𝗥𝗔́𝗧𝗢𝗥𝗜 𝗧𝗔́𝗥𝗟𝗔𝗧𝗩𝗘𝗭𝗘𝗧𝗘́𝗦
𝗠𝗲𝗴𝗿𝗲𝗻𝗱𝗲𝗹𝘁 𝗲𝗺𝗹𝗲́𝗸𝗲𝘇𝗲𝘁
𝗠𝗮𝗴𝘆𝗮𝗿 𝗸𝗶𝗮́𝗹𝗹𝗶́𝘁𝗮́𝘀𝗼𝗸 𝗔𝘂𝘀𝗰𝗵𝘄𝗶𝘁𝘇𝗯𝗮𝗻, 𝟭𝟵𝟲𝟬/𝟭𝟵𝟲𝟱

Kurátor: Véri Dániel
Tervezőgrafikus: Erdélyi Sarolta Ágnes, Illés Hajnalka

A kiállítás- és a könyvprojekt az 1960-as, első auschwitzi magyar kiállításon kiállított, teljesen elfeledett, azonban kivételes műalkotásokat, valamint az 1965-ös, ugyanott megrendezett állandó kiállításra megrendelt monumentális képzőművészeti gyűjteményt mutatja be. A roma holokauszttal foglalkozó legkorábbi magyar képzőművészeti alkotásokkal kiegészülve a mostani kiállítás rávilágít a téma az 1960-as évekbeli kiállításokon tapasztalható hiányára.

A kiállításnak a budapesti Blinken OSA Archivum részeként működő Centrális Galéria ad helyet, az az intézmény, amely 2004-ben rekonstruálta az auschwitzi magyar kiállítások történeti részeit. A projekt keretében 2023 áprilisában elkészült a 2004-es kiállítás online változatának rekonstrukciója. A kiállításhoz 2024-ben egy gazdagon illusztrált, 200 oldalas katalógus, a kiállításon bemutatott témákat részletesen tárgyaló monográfia készül, amelyet a CEU Press ad ki és terjeszt.

A kiállítás a CEU Jewish Studies Program és a Blinken OSA Archivum együttműködésében jött létre.
partnerek: Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI), CEU Press, Tom Lantos Intézet

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!