esemény
The Carried Body | Ludmila Hrachovinova | Knoll Galéria

megnyitó | 2023. szeptember 15. 19:00

a kiállítást megnyitja | Kókai Zsófia - kurátor

web | http://.www.knollgaleria.hu

a kiállítás bezárása | 2023. november 4.

cím | Knoll Galéria Budapest

Térkép

Ludmila Hrachovinova - aki Csendes, közvetlen sürgetés című kiállításával mutatkozott be 2020-ban Budapesten - most legújabb, absztrakt formák rendszerének tűnő, ám egyúttal testrészekre és térbeli viszonyokra utaló munkáit mutatja be, festményeket, rajzokat és kerámia-tárgyakat.

Munkájáról ő maga így ír:

'... Testrészeink, mozgásaink és érzéseink vizsgálatán keresztül szeretnék többet megtudni a környezetünkhöz való viszonyunkról és annak társadalmi kötődéseiről. Gyakran a testben lévő feszültséget érezzük; kellemetlen érzést, izomfájdalmat, görcsöt és nyomást. A test nyújtására, ellazítására, hajlítására vagy forgatására való törekvést. Áttetsző formák, vonalak és erősen festett részek rétegeinek közvetítésével örökítem meg ezeket az érzéseket, mind a festészetben, mind a rajzban alkalmazott nem reprezentatív ábrázolási formámban. Az egész kiállítás végül a rajzok, festmények és szobrok installációja által jön létre, szoros párbeszédben önmagukkal és a térrel való kapcsolatukkal.'

'... a kerámiához és (...) különösen az agyaghoz különös érzékenységgel viszonyultam. Még most is, amikor festek, az szobrászati tapasztalatból ered. Érdekel, hogy a kerámia, amelyet mindennap használunk, hogyan hordozza testünk, jelenlétünk és távolságunk reflexióit.

Munkáimban a kerámia formáit a testtel ötvözöm. Az a pillanat is foglalkoztat, amikor használjuk, például amikor egy pohártartót tartunk a kezünkben. Ezen a kiállításon keresztül szeretném érzékeltetni, hogy jelenlétünk hogyan rezonál egy adott helyen. Hogyan teremtjük meg saját intim jelenlétünket a nyilvános térben.'

Kiállításunk a Gallery Weekend Budapest programjának része.

Támogató: Szlovák Intézet Budapest

 

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata