esemény
Játszóutca?! | Bogyó Virág, Madácsi Flóra | Kesztyűgyár Közösségi Ház

megnyitó | 2023. szeptember 14. 18:00

web | https://fb.me/e/6xXdXeRek

a kiállítás bezárása | 2023. október 12.

cím | Kesztyűgyár Galéria - Kesztyűgyár Közösségi Ház

Térkép

A PROJEKTRŐL
Mik azok a játszóutcák? Adhat-e többet egy egyszerű, autóktól lezárt utca, mint egy elzárt, túlszabályozott és keretek közé szorított játszótér? Szolgálhat-e inspirációval a múlt játszóutcáinak tapasztalata, ha a jövő demokratikusabb köztérhasználatán gondolkodunk? Hogyan válhatnak oldottabbá saját szabadidős tevékenységeink gyerekeink játékának változásával?
A városi terekben mindenkinek természetes, hogy a játék egyik fő helye a játszótér, ahol kijelölt módokon, szabályozott rendeltetésű (és persze biztonságos) eszközökön van mód gyermeki szabadság megélésére, ez azonban az elmúlt évtizedekben lett csak ennyire egyértelmű. Az 1930-as évektől a világ számos városában hoztak létre állandó jelleggel vagy időszakosan az autóforgalom elől lezárt, úgynevezett játszóutcákat a gyerekközösségek számára. Az 1950-es években Budapesten is működtek játszóutcák, de a ‘60-as évekre kiszorította őket az egyre sűrűsödő autóforgalom. Ugyan más nagyvárosokhoz hasonlóan, az utóbbi években Budapesten is megfigyelhető egy tudatos, emberközpontú városfejlesztési trend, amely a közlekedés mellett – illetve helyett – más szempontokat is figyelembe vesz, a játék azonban továbbra is ritkán jelenik meg mint rendezési elv.
Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során a VII. kerületi Barát utca (amely Budapest egyik első játszóutcája volt) és a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakasza kerül lezárásra az autóforgalom elől. A több napos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése és egyben újradefiniálása, illetve a köztérhasználati és a gyerekek játéktevékenységére vonatkozó elképzelések megkérdőjelezése. Mi a játszóutcák mai, budapesti relevanciája?


KÖZREMŰKÖDŐK

Flaszter arculat: Kozma Dániel
Játszóutca?! arculat: Neszmélyi Réka
fordítás: Bogyó Virág, Madácsi Flóra, Ménesi Luca
installáció: Bárczy Alíz, FabLab, Medence designlab

az Építész Szakkollégium REPETA workshopjának résztvevői: Jakab Lóránd, Kaczián Bertalan, Lentovits Laura, Ludányi Marcell, Partali Ádám, Nikl Csenge, Varga Luca
közreműködők: Erzsébetvárosi Önkormányzat, Deák17 Galéria, Ménesi Luca, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Lődi Virág, Győrfi Dániel, Torma Dániel

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.