esemény
Játszóutca?! | Bogyó Virág, Madácsi Flóra | Kesztyűgyár Közösségi Ház

megnyitó | 2023. szeptember 14. 18:00

web | https://fb.me/e/6xXdXeRek

a kiállítás bezárása | 2023. október 12.

cím | Kesztyűgyár Galéria - Kesztyűgyár Közösségi Ház

Térkép

A PROJEKTRŐL
Mik azok a játszóutcák? Adhat-e többet egy egyszerű, autóktól lezárt utca, mint egy elzárt, túlszabályozott és keretek közé szorított játszótér? Szolgálhat-e inspirációval a múlt játszóutcáinak tapasztalata, ha a jövő demokratikusabb köztérhasználatán gondolkodunk? Hogyan válhatnak oldottabbá saját szabadidős tevékenységeink gyerekeink játékának változásával?
A városi terekben mindenkinek természetes, hogy a játék egyik fő helye a játszótér, ahol kijelölt módokon, szabályozott rendeltetésű (és persze biztonságos) eszközökön van mód gyermeki szabadság megélésére, ez azonban az elmúlt évtizedekben lett csak ennyire egyértelmű. Az 1930-as évektől a világ számos városában hoztak létre állandó jelleggel vagy időszakosan az autóforgalom elől lezárt, úgynevezett játszóutcákat a gyerekközösségek számára. Az 1950-es években Budapesten is működtek játszóutcák, de a ‘60-as évekre kiszorította őket az egyre sűrűsödő autóforgalom. Ugyan más nagyvárosokhoz hasonlóan, az utóbbi években Budapesten is megfigyelhető egy tudatos, emberközpontú városfejlesztési trend, amely a közlekedés mellett – illetve helyett – más szempontokat is figyelembe vesz, a játék azonban továbbra is ritkán jelenik meg mint rendezési elv.
Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során a VII. kerületi Barát utca (amely Budapest egyik első játszóutcája volt) és a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakasza kerül lezárásra az autóforgalom elől. A több napos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése és egyben újradefiniálása, illetve a köztérhasználati és a gyerekek játéktevékenységére vonatkozó elképzelések megkérdőjelezése. Mi a játszóutcák mai, budapesti relevanciája?


KÖZREMŰKÖDŐK

Flaszter arculat: Kozma Dániel
Játszóutca?! arculat: Neszmélyi Réka
fordítás: Bogyó Virág, Madácsi Flóra, Ménesi Luca
installáció: Bárczy Alíz, FabLab, Medence designlab

az Építész Szakkollégium REPETA workshopjának résztvevői: Jakab Lóránd, Kaczián Bertalan, Lentovits Laura, Ludányi Marcell, Partali Ádám, Nikl Csenge, Varga Luca
közreműködők: Erzsébetvárosi Önkormányzat, Deák17 Galéria, Ménesi Luca, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Lődi Virág, Győrfi Dániel, Torma Dániel

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.