esemény
MOLNÁR SÁNDOR │ Zugló–Párizs. Papírművek a '60-as és '70-es évekből | Molnár Sándor | Resident Art

kurátor | Schneller János, Bánki Ákos

megnyitó | 2023. szeptember 15. 13:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2023. október 28.

cím | Resident Art galéria

Térkép

A Resident Art szezonnyitó kiállítása Molnár Sándor '60-as és '70-es években készült papír művei köré szerveződik. Akvarellek, tusfestmények, szénrajzok, litográfiák és szitanyomatok tanúskodnak azokról a művészeti impulzusokról, amelyek Nyugat-Európából szivárogtak be a vasfüggöny innenső oldalára. Kiállításunk Molnár Sándor és a Zuglói Kör fiatal művészei, valamint a rájuk ható francia absztrakt művészek korabeli grafikáiból válogat. Rámutat azokra a vizuális és szellemi hatásokra, amelyek a fojtott légkörben inspirálták és megváltoztatták a fiatal művészek látásmódját.


A címadás arra az egyoldalú szellemi-művészeti kapcsolatra utal, amely az ötvenes évek végén induló Zuglói Kör fiatal művészei és a főként Párizsban működő absztrakt alkotók (Jean Bazaine, Jean Le Moal, Roger Bissier, Maurice Estève, Alfred Manessier) között jött létre. A művészetet és a művészeti képzést elnyomó diktatúra stiláris cenzúrája tiltotta és elhallgatta az avantgárd és a modern irányzatok megismerését; a vasfüggöny innenső oldaláról szinte lehetetlennek tűnt a nyugati kortárs művészeti irányzatokhoz való hozzáférés. A fiatal művészek a tiltás ellenére Molnár Sándor zuglói lakásán összegyűlve, Hamvas Béla szellemi vezetése alatt fordították, olvasták, értelmezték és stencilezve terjesztették Európa szabadabb felének progresszív művészeti szakirodalmát.


Molnár művei mellett a fent említett kortárs francia művészek alkotásai közül számos grafika szerepel a kiállításon, amelyek több ponton inspirálták a Zuglói Kör művészeit. A kör tagjainak korai grafikái közül megjelenő válogatás a látásmódok és alkotói módszerek sokféleségét mutatja be, ami már a hatvanas-hetvenes években megmutatkozott a fiatal alkotók grafikáin. A tárlat kísérlet tesz arra is, hogy a magyar neoavantgárd kezdeteit és nemzetközi hatásrendszerét a vizualitás eszközeivel érzékeltesse.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.