esemény
Geibl Kata: There is Nothing New Under the Sun | Geibl Kata | 1111 Galéria

kurátor | Sárai Vanda

megnyitó | 2023. szeptember 15. 19:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2023. október 25.

cím | 1111 Kende utca 1

Térkép

There is Nothing New Under the Sun, azaz nincs új a nap alatt – szól Geibl Kata önálló kiállításának és monográfiájának nyomasztó, ugyanakkor mégis felszabadító címe. A kijelentés tézisszerűnek tűnik: a törekvésünk, hogy életünk során valami merőben újat és rendkívülit hozzunk létre, eleve kudarcra ítéltetett. Geibl sorozatát azonban mégsem a nihilista beletörődés jellemzi, fotói sokkal inkább napjaink folyamatos, megállás nélküli küszködésére reflektálnak; arra, hogy mindezek ellenére mégis úgy élünk és dolgozunk, mintha a munka által valami módon mégiscsak üdvözülhetnénk.

Geibl munkásságának egyik fő jellegzetessége, hogy képein egészen lírai módon képes megörökíteni a korszellemet. Kiemelten fontos számára, hogy olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozzon, amelyeknek hatásait mindannyian a bőrünkön érezzük, ugyanakkor művei túlmutatnak azon, hogy bizonyos ideológiák illusztrációként működjenek. Metaforákon keresztül kelnek élet a klímaváltozás vagy épp a késő-kapitalista társadalmi berendezkedés okozta feszültségek: az igásló, a szorgos méh, az ég felé törő felhőkarcoló vagy a tökéletesre formált férfitest szabad asszociációkon keresztül ugyanazt a neurózist testesítik meg. Lángolunk mi, a pszichénk, a testünk, és lángol körülöttünk a Föld is.

A sorozatot kiegészítő See Daylight (azaz napvilágot látni) című esszékötet, amely teljes terjedelmében végigolvasható a galériatérben is, azokat a kérdéseket igyekszik montázsszerűen felrajzolni, hogy hogyan is formálják a fiatal művészek pályáját a piaci hatások. Elméleti fejtegetések és anekdotikus, személyes történetek váltakoznak a könyvben, amely amellett, hogy végtelenül szórakoztató és lebilincselő, kétségkívül keserédes is: kiváló látlelete annak, hogyan is próbál egy Y-generációs művész navigálni nemcsak a művészeti intézményrendszer, de a gazdasági realitások útvesztőiben is. E tekintetben pedig túl is mutat a kreatív szakma határain: Geibl korrajza a munkáról és az érvényesülés lehetőségeiről szól, ez pedig bárki számára ismerős lehet, aki valaha küszködött azzal, hogy megtalálja a helyét korunk kapitalista realizmusában.

A There is Nothing New Under the Sun Geibl Kata első monográfiája, amely a görög Void Photo kiadó gondozásában jelent meg.

A művészről
Geibl Kata (1989, Budapest) fotográfus, Budapesten és Hágában végezte tanulmányait, jelenleg a MOME Doktori Iskolájának hallgatója, illetve ugyanott a Fotográfia Tanszék óraadója. Munkáiban a globális problémák, a kapitalizmus, az antropocén, illetve a fotográfia mint médium kétértelműségének kérdéseire reflektál.

Szabad bölcsész háttere nagyban befolyásolja azt, ahogyan projektjeit megvalósítja. A filozófia és a kultúratudomány gondolatköréből inspirálódva Geibl metaforikus képekkel igyekszik kitölteni az űrt ott, ahol a szavak cserbenhagynak. Geibl érdeklődése a fotográfia kétértelműsége iránt – aziránt, ahogyan elsajátítjuk, hogy a fotókra bizonyítékként tekintsünk, ugyanakkor mégis komoly gyanakvással fordulunk feléjük – kitapintható a praxisában is. Ezen feszültségből építkezve valós jelenségek következményeit tárja elénk, anélkül, hogy olyan egyértelműen dokumentarista eszközöket használna, amelyek általában hitelességet sugároznak. Ehelyett különböző zsánereket vegyítve alkotja meg saját vizuális univerzumát – kommentárja pedig legalább annyira szól a fotográfiához fűződő viszonyunkról, mint a kapitalizmus következményeiről.

https://katageibl.com

Megnyitó: 2023. szeptember 15. 19:00
Kurátor: Sárai Vanda
Grafika: Orosz Rebeka

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.