esemény
TIMELINES: Esterházy Marcell kiállítása | Esterházy Marcell, Almási Tamás, Esterházy Gitta, Gerhes Gábor, Lucien Hervé, Király András, Megyik János, Laurent Perbos, Schuller Judit Flóra | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

kurátor | Don Tamás, Mucsi Emese

megnyitó | 2023. augusztus 26. 17:00

a kiállítást megnyitja | Forgács Péter

web | https://modemart.hu/program/ti...

a kiállítás bezárása | 2023. november 26.

cím | MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 4026 Debrecen, Hunyadi János u. 1-3.

Térkép

„Az idő kérdése a képzőművészetben fura dolog, adott esetben besűrítek egy munkába több száz évvel ezelőtti dolgokat is, amiknek a mai napig van kihatásuk.”

                                                                                                           /Esterházy Marcell/

Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel. Munkáiban jellemzően ezekkel a családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket. Életművének e részében élesen veti fel a múlt megismerhetőségének kérdését, a megismerés motivációját, a történelem és az igazság kapcsolatát. Azzal, hogy Esterházy Marcell felvállalja nézőpontja szubjektivitását, rámutat a történelmi értelmezések és nézőpontok sokféleségére, valamint az abszolút és a relatív idővonalak egymásmellettiségére és lehetséges összefonódásaira.

A TIMELINES különlegessége, hogy egy olyan életmű-kiállítás, amely egyszersmind csoportos tárlat is. Az idővonalak sokaságát, azaz Esterházy Marcell munkáinak fő háttéranyagát a kiállítás terében egy rendhagyó „vezérlőközpontban” gyűjtjük össze, ahol időrendben, mégis sajátosan érzelmi alapon egymás mellé kerülnek a családi relikviák és portrék, valamint Esterházy Marcell alkotótársainak, művészbarátainak ehhez kapcsolódó munkái. A komplex (mű)tárgyegyüttes a XX. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál, bemutatja a személyes múltfeldolgozás folyamatát, rávilágítva egyúttal annak együttérző attitűdjére.

Kiállító művész:
Esterházy Marcell

Közreműködő alkotók:
Almási Tamás / Esterházy Gitta / Gerhes Gábor / Lucien Hervé / Király András / Megyik János / Laurent Perbos / Schuller Judit Flóra

Kurátorok:
Don Tamás / Mucsi Emese

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.