esemény
Kék órák 1. nap - Janky Máté, Molnár Csaba, Muskovics Gyula: Az utolsó óra | Janky Máté, Molnár Csaba, Muskovics Gyula | Trafó Galéria

megnyitó | 2023. junius 1. 19:00

web | http://trafo.hu/trafo_galeria/...

cím | Trafó Galéria

Térkép

2023. június 1. (csütörtök) 19:00 – 23:00

19:30
Janky Máté, Molnár Csaba, Muskovics Gyula: Az utolsó óra

Performansz-előadás (90 perc)
Helyszín: Trafó Galéria, 16+

A Kék órák sorozat Janky Máté, Molnár Csaba és Muskovics Gyula immerzív performansz-előadásával indul, mely a tánc, a szöveg, a videó, az installáció és a kísérleti elektronikus zene eszközeivel dolgozik.
Az este során filmes, képzőművészeti és irodalmi referenciákon keresztül a queer szörnyetegek helyét keresik a homonormatív társadalomban. A Lisa Duggan által a 2000-es évek elején bevezetett kifejezés a heteronormatív értékrendet támogató, konformista, mainstream meleg és leszbikus közegre és asszimilációs politikájára utal. Az ilyen ideálok átvétele Bruce LaBruce kanadai filmrendező szerint a meleg kultúra radikális jellegének az eltűnéséhez, ezáltal pedig, halálához vezet.
Az utolsó óra című előadás Muskovics Gyula A person who functions normally in a sick society is himself sick (Az, aki normálisan működik egy beteg társadalomban, maga is beteg) című esszéje alapján készült, amelyben a szerző többek között LaBruce 2008-as Otto; or Up with dead people (Otto, a zombi) című filmjét elemzi. A film radikális feminista karaktere, Medea Yarn, egy politikai meleg pornó zombi filmet forgat, mivel szerinte ez az egyetlen logikus válasz adható arra a mérgező rendszerre, amiben élni kényszerülünk. Az utolsó óra egyszerre fejezi ki tiszteletét LaBruce munkássága előtt és tesz utalást olyan queer klasszikusok munkáira is, mint például Charles Henri Ford vagy Derek Jarman.

Az előadásban az alkotók által létrehozott installációk mellett Janusko Klaudia Begin the awakening you've always wanted (2022) című műegyüttese is szerepel.

A program a Trafó Galéria Kék órák. Három este a fluiditásról című eseménysorozatának keretében valósul meg.

A belépés ingyenes.

További információ: https://trafo.hu/trafo_galeria/bluehours

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.