esemény
A tizenegy más szemmel l Építészeti workshop projektbemutató | Boros Miklós János, Bogyó Virág, Győrfi Dániel, Madácsi Flóra, Köves Bálint, Szőke Tímea, A workshop résztvevői | 1111 Galéria

kurátor | Don Tamás

megnyitó | 2023. május 24. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2023. julius 5.

cím | 1111, Kende utca 1.

Térkép

A 1111 galéria által felkért vendégkurátor, Don Tamás praxisában az elmúlt években egyre inkább előtérbe került a workshop mint munkamódszer, ahol a résztvevőkkel közösen vizsgálnak különböző témákat. Emellett a debreceni MODEM vezető kurátoraként egyre gyakrabban igyekszik olyan kiállításokat és programokat megvalósítani, amelyek az intézmény lokális környezetére reflektálnak. Ebből logikusan következett a kurátori felvetés, miszerint érdemes az intézménynek, jelen esetben a 1111 galériának otthont adó kerülettel foglalkozni.

A galéria terével szomszédos Építész Szakkollégium és a BME Építész Tanszék közelsége értelemszerűvé tette, hogy a kiállításnak különböző, XI. kerületi építészeti vagy térrendezési problémákkal kell foglalkoznia. A projekt kiindulópontja egy háromnapos interdiszciplináris workshop volt. Ennek keretén belül a résztvevők három csoportban egy-egy, a kerületet érintő építészeti vagy urbanisztikai problémával foglalkoztak. Vizsgálták a Szent Gellért tér, a Gárdonyi tér és a Móricz Zsigmond körtér építészeti jellegzetességeit; javaslatokat tettek a kerületi játszóterek innovatív fejlesztési lehetőségeire; és gondolkodtak a Kelenföldi Városközpont megújításán is.

A műhelymunka célja az volt, hogy a felkért szakemberek különböző egyetemekről, szakterületekről érkező hallgatókkal együttműködve dolgozzanak ki válaszokat a helyi problémákra. A foglalkozásra három egyetem öt tanszékéről érkeztek hallgatók. A workshopvezetők olyan témákat választottak, amelyek eltérő nézőpontból vizsgáltak különböző kerületi építészeti és urbanista kérdéseket.

A műhelymunka vezetői:

  • Boros Miklós János, DLA, egyetemi docens, szobrász, Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Építészmérnöki Tanszék
  • Bogyó Virág, képzőművész, Győrfi Dániel, építész és Madácsi Flóra, tájépítész
  • Köves Bálint, építész és urbanista, és Szőke Tímea, design menedzser, KÉK – Kortárs Építészeti Központ

Résztvevők: Bánszegi Bíborka, Bárczy Alíz, Csuka Júlia, Éliás Tamás, Hoff Bence, Juhász Péter, Kocsis Tamás, Kovács Klaudia, Kuthi Angelika, Liber Johanna, Nagy Panni, Sárvári Regina, Szerdahelyi Dalma, Révész Tamás Ákos

Kurátor: Don Tamás

Grafika: Orosz Rebeka

Megnyitó: 2023. május 24. 18:00

A kiállítás 2023. május 25. és július 5. között látogatható az alábbi nyitvatartás szerint:
Szerda, csütörtök, péntek: 14.00-18.00

A program az Insert szponzorálásával valósul meg.

Az Insert egy online kreativitásmenedzsment platform, melynek fókuszában a kreativitás, a kultúra, valamint a lokális, újbudai közösség érdekei és a problémáikra való megoldások keresése áll. Az Insert csapata az építészeti workshopokhoz hasonlóan szintén céljának tekinti a különböző korcsoportokból és szakterületekről érkező újbudaiak együttműködésének elősegítését. A 11_11 workshopjai az egyik első állomásai azoknak az Insert és a Bartók-negyed együttműködésével megvalósuló kezdeményezéseknek, melyeknek során 2023-ban Újbuda problémás tereit fogják vizsgálni, és különböző eszközökkel keresik rájuk a megoldásokat.
Bővebb információ: insert.ujbuda.hu

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.