esemény
Örvénylés -- Rozsda Endre jubileumi kiállítása | Rozsda Endre | Várfok Galéria

megnyitó | 2023. május 25. 18:30

a kiállítás bezárása | 2023. julius 15.

„Nem mindenkinek, de Rozsda Endrének van legendája. Az első magyar szürrealista. A magyar művészettörténet nagy ismeretlenje. Breton barátja, Picassoné legjobb magyar tanítója. Rozsda, aki még látta Bartók kezét, és ez megváltoztatta az életét. Európai Iskola, Max Ernst, Párizs, párizsi emberünk.” – Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Esterházy Péter író Rozsda Endre 1999-es első Várfok Galériában rendezett kiállítását, melyet az elmúlt évtizedekben jelentős bemutatkozások követettek a Galéria szervezésében, többek között a Magyar Nemzeti Galéria vagy a párizsi Jardin Luxembourg Orangerie du Sénat kiállítóterének grandiózus retrospektív kiállításai.
 
A magyar származású, életének jelentős részében Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre (1913, Mohács/H – 1999, Párizs/F) megkerülhetetlen szereplője a 20. századi képzőművészet történetének. Személyében a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik tagját tisztelhetjük, aki Párizsban bekerül André Breton és a szürrealisták zárt köreibe és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, többek között Kölnben, Münchenben vagy Párizsban. Művei számos múzeum gyűjteményét gazdagítják, melyek között ott a párizsi Centre Pompidou, a Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, a Musée des Beaux-Arts de Dijon, a római Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea di Roma, a jeruzsálemi The Israel Museum, a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum is.
 
Rozsda Endre születésének 110. évfordulóján a Várfok Galéria egy nagyszabású ünnepi kiállítással kíván tisztelegni a művész emléke és lenyűgözően gazdag életműve előtt. Az alkalomra Párizsból érkezik egy sokszínű műtárgyegyüttes, melyet a magyar közönség most láthat először.
 
A művek megidézik Rozsda kaleidoszkópszerű, teret és időt magába olvasztó, ornamentális szövetstruktúraként megjelenő, sűrű motívumokkal átszőtt festészetét, valamint hangsúlyos szerepet kapnak az absztrakt formákat figuratív részletekkel (arcok, önarcképek) ötvöző festményei is a kiállításon. A kiállítási anyag magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel egészül ki.
 
ROZSDA110 Koncert és Audiovizuális installáció a Magyar Zene Házában:
 
A fiatal, saját festészeti útját kutató Rozsda Endre számára az egyik legfontosabb inspirációt Bartók Béla művészete jelentette, ezért a Várfok Galéria felkért négy kortárs zeneszerzőt – Balogh Mátét, Dargay Marcellt, Horváth Balázst és Tornyai Pétert - új, Rozsda művészetére reflektáló művek megírására. A darabok 2023. május 30-án csendülnek fel a Magyar Zene Házában egy beszélgetéssel egybekötött koncert keretében, valamint a hangdómban Rozsda főműve, A kékszakállú herceg vára által ihletett interaktív audiovizuális installáció valósul meg. Az alkalomra a kép ismételten visszatér Párizsból és a Várfok Galéria kiállításán lesz megtekinthető.
Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.