esemény
Ösvénytan | Németh Domonkos Tamás | Foton Galéria

kurátor | Varga Domonkos

megnyitó | 2023. május 30. 18:00

a kiállítást megnyitja | Gálosi Adrienne esztéta

a kiállítás bezárása | 2023. junius 10.

Németh Domonkos Tamás ösvénytan című első egyéni kiállítása betekintést nyújt az alkotó folyamatban lévő, a természetjárás témájával foglalkozó munkáiba. A turista személyében és működésében az ember-természet viszony számos fontos kérdése tetten érhető, például a város, kultúrtáj és természet elválasztása vagy a természetre vetett, abból tájat formáló esztétizáló tekintet. Mindezen keresztül felsejlik maga a természet, mint társadalmi konstrukció.
Különös figyelemmel fordulhatunk a hagyományos turista-természet interface-ként működő turistatérképek felé, ahogyan Németh a Rippl-Rónai Művészeti Intézet fotográfia képzésén készült mestermunkája is a térképpel foglalkozik – hiszen a feltérképezés nem egyszerűen információ rögzítése, hanem olyan gesztus, amellyel a térkép készítője a saját szempontjai szerint értelmezi és rendszerezi: használatra, fogyasztásra előkészíti az adott területet. A turistatérképek sérüléseit képalkotó eszközként felhasználó diplomaprojekt mellett például infracsapdás és generatív mesterségesintelligencia-programot eltérítő munkákat is láthatunk a Foton Galériában.
Visszatérhetünk hétvégente egy paradicsomi létállapotba a város határát átlépve, ha az eredeti Édenkert fallal körülhatárolt, öntözve művelt terület terület volt? Vagy érjük be a friss levegővel és azzal, hogy a domboldalból, az Aussichtspunktról visszanézhetünk a városra? A némi szeretetteljes iróniát sem nélkülöző kiállítás ilyen és hasonló kérdések megfogalmazásának (barna erdő-) talajaként is szolgál.
 
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.