esemény
MY MEMORY FOAM KEEPS FORGETTING | Csató József | Deák Erika Galéria

megnyitó | 2023. május 16. 18:00

a kiállítást megnyitja | Rév Marcell operatőr

a kiállítás bezárása | 2023. julius 28.

A Deák Erika Galéria következő kiállításán Csató József legújabb műveit mutatja be.
 
A kiállítás címe sokatmondó, nem pusztán az új festmények témaválasztására, de Csató művészeti magatartására is utal. A memóriamatrac kicsit olyan, mint maga a művészlét.  Éjjel összefonódik a rajta fekvővel és azzal eggyé válik, de reggel újra önmaga lesz. Úgy kell őt minden este magunkra emlékeztetni, mint ahogy a művésznek kell a műtermében minden nap, minden egyes művel és műben újra értelmeznie művészetét, saját magát.
 
Csató legújabb kiállításának anyaga az alkotó privát helyszíneit veszi sorra. A képek egy képzelt lakásbelsővé alakítják a galéria tereit, és ahogy a művésztől már megszoktuk, tudatosan játszik rá a terek és a formák ambivalenciájára. A nappali, a háló és a kerti parti helyszíne közti határok néhol élesek, máshol elmosódni látszanak, a kollázsszerű enteriőrökben szürreálisan meseszerű, organikus formák csatlakoznak majd távolodnak el egymástól.
 
Csató festményei a figurális és az absztrakt határán oszcilláló sajátos emlékezések, amelyek megkövetelik a nézőtől, hogy folytonosan újra definiálja a tekintetét, valamint saját befogadói attitűdjét. Képeinek izgalmát alapvetően az adja, hogy elhiteti, ismerős az, amit látunk, majd minél tovább nézzük ezeket a műveket, annál inkább bizonytalanabbá válunk a saját tudásunkat illetően. Csató emblematikus biomorf, amőbaszerű formái az egyik pillanatban egymás melletti absztrakt foltokként értelmeződnek, majd hirtelen valódi, létező lényekként látjuk őket, amelyek egy sajátos történet szereplőiként vonulnak fel a vásznon. Az értelmezés attól függ, hogy éppen hogyan sikerül belaknunk a saját memóriamatracunkat.
 
Csató József (1980, Mezőkövesd) 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Három egymást követő évben is elnyerte a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, 2013-ban pedig a jelentős Esterházy-díjban részesült. Számos önálló és csoportos kiállításon szerepelt külföldön és itthon is, Stuttgartban, Berlinben, Bécsben, Antwerpenben és Dallasban is többször kiállított. Művei a legfontosabb hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményekben szerepelnek.
Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.