esemény
Zarándoklat időszaki kiállítás | Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán | Pannonhalmi Főapátság

kurátor | Mélyi József

megnyitó | 2023. április 5. 16:30

a kiállítást megnyitja | Wirth Imre

web | https://pannonhalmifoapatsag.h...

a kiállítás bezárása | 2023. november 11.

cím | Pannonhalmi Főapátság Főmonostori kiállítótér

Térkép

A zarándoklat fogalma a közfelfogás szerint jól körülhatárolhatónak tűnik: egy „szent hely fölkeresése kisebb-nagyobb távolságból”. Közelebbről megvizsgálva azonban a látszólag szilárd elképzelés inkább egyre újabb kérdéseket vet fel. A Vajon a zarándoklat a valóságban bejárható utat jelent, vagy inkább vonatkozik a belső, spirituális útra vonatkozik? A bejárt út mennyiben Mennyiben kollektív a bejárt út, és mennyiben személyes élmény? Mihez kötődik inkább a zarándoklat: az ünnephez vagy a hétköznapokhoz, esetleg a válságos időkhöz? A zarándoklat áldozathozatal; megoldás keresése vajon, vagy a megbékélés eszköze? Milyen szimbolikus értelemmel ruházható fel az elindulás, az idegenben lét és a visszatérés? Mit jelent a zarándoklat az útra kelő és mit a befogadó számára? Lehet-e a zarándoklat a földi életút átfogó jelképe, vagy inkább a végidőkhöz köthető fogalom?
A kiállítás ezekből a kérdésekből kiindulva három hívószó – a sátor, a labirintus és a szuvenír – körül szerveződik. A sátor fogalma Szent Benedek Regulájának szövege révén kapcsolható össze a zarándoklattal – Isten megtalálásával, hordozásával. A labirintus szintén ebben az összefüggésben a zarándoklatot helyettesítő eszközként vagy a belső út szimbólumaként értelmezhető. A szuvenír szó valaha a megtett út és a szent hely meglátogatásának bizonyítékát jelentette, mára azonban eredeti értelme kiüresedett. A felkért alkotók a három hívószóból kiindulva olyan új műveket hoztak létre, amelyek az emlékezés segítségével a virtuális világok és a valóság között keresnek mások által is bejárható utakat.

Mélyi József kurátor

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.