esemény
Művészet és klímaváltozás | Maja Fowkes, Reuben Fowkes, Gosztola Kitti, KissPál Szabolcs, Pálinkás Bence György | Trafó Galéria

2023. március 24-én (pénteken) 18 órától kerül sor Maja és Reuben Fowkes Art and Climate Change című könyvének bemutatójára a szerzők, Gosztola Kitti, KissPál Szabolcs és Pálinkás Bence György képzőművészek közreműködésével a Trafóklubban.

A könyvbemutató és a beszélgetés angol nyelven zajlik majd. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Thames & Hudson World of Art sorozatában megjelent Art and Climate Change című kötet ökológiailag elkötelezett és a klímakrízisre fókuszáló, aktív és cselekvésre ösztönző, az emberiség túlélését veszélyeztető struktúrákat feltáró kortárs művészeti gyakorlatok áttekintésére vállalkozik. Maja és Reuben Fowkes kurátorok öt fejezetben vizsgálják azokat a műalkotásokat, amelyek az antropocénre és annak világunkra gyakorolt pusztító hatásaira reagálnak; a folytonos kihalás által megtizedelődő természet és a kizsákmányolás által pusztasággá vált tájaktól kezdve az éghajlatváltozás egyenlőtlensége által leginkább sújtott marginalizált közösségek művészetéig. A dekolonialista jóvátétel és a kimerült tájak ökológiai szempontú helyreállítása, valamint ezek metszéspontjait kutatva a művészek az éghajlati válság kezelésére irányuló és arra reflektáló praxisa elsősorban aktivista gyakorlatokból, ökológiai elméletekből, tudományos megközelítésekből és őslakos tapasztalatokból  épül fel.

A könyvbemutató első felében a szerzők bemutatják a művészet és az éghajlatváltozás közötti összefüggéseket vizsgáló, planetáris megközelítésből kiinduló elméleteiket, melyet a könyvben szereplő néhány képzőművész prezentációja és egy beszélgetés követ.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.