esemény
Művészet és klímaváltozás | Maja Fowkes, Reuben Fowkes, Gosztola Kitti, KissPál Szabolcs, Pálinkás Bence György | Trafó Galéria

2023. március 24-én (pénteken) 18 órától kerül sor Maja és Reuben Fowkes Art and Climate Change című könyvének bemutatójára a szerzők, Gosztola Kitti, KissPál Szabolcs és Pálinkás Bence György képzőművészek közreműködésével a Trafóklubban.

A könyvbemutató és a beszélgetés angol nyelven zajlik majd. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Thames & Hudson World of Art sorozatában megjelent Art and Climate Change című kötet ökológiailag elkötelezett és a klímakrízisre fókuszáló, aktív és cselekvésre ösztönző, az emberiség túlélését veszélyeztető struktúrákat feltáró kortárs művészeti gyakorlatok áttekintésére vállalkozik. Maja és Reuben Fowkes kurátorok öt fejezetben vizsgálják azokat a műalkotásokat, amelyek az antropocénre és annak világunkra gyakorolt pusztító hatásaira reagálnak; a folytonos kihalás által megtizedelődő természet és a kizsákmányolás által pusztasággá vált tájaktól kezdve az éghajlatváltozás egyenlőtlensége által leginkább sújtott marginalizált közösségek művészetéig. A dekolonialista jóvátétel és a kimerült tájak ökológiai szempontú helyreállítása, valamint ezek metszéspontjait kutatva a művészek az éghajlati válság kezelésére irányuló és arra reflektáló praxisa elsősorban aktivista gyakorlatokból, ökológiai elméletekből, tudományos megközelítésekből és őslakos tapasztalatokból  épül fel.

A könyvbemutató első felében a szerzők bemutatják a művészet és az éghajlatváltozás közötti összefüggéseket vizsgáló, planetáris megközelítésből kiinduló elméleteiket, melyet a könyvben szereplő néhány képzőművész prezentációja és egy beszélgetés követ.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.