esemény
Biró Dávid - Captcha: The Cognitive Race - kiállításmegnyitó a budapesti MODEM SPOTban | Bíró Dávid | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

megnyitó | 2023. március 28. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | 1053, Budapest, Henszlmann Imre utca 5. 12-es lakás

Térkép

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ szeretettel vár minden érdeklődőt Biró Dávid - Captcha: The Cognitive Race kiállításának megnyitójára 2023. március 28-án 18 órától a budapesti MODEM SPOT-ban.

A művészről:

Biró Dávid munkásságát a technológia iránti érdeklődés, és annak kritikus vizsgálata jellemzi. Célja, hogy művein keresztül feltérképezze a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, majd a különböző jelenségek vizsgálata során leplezze le ezek társadalmi és politikai hatásait. Ő a hazai fotográfusok új generációjának képviselője, munkái rendszeresen szerepelnek a magyar és nemzetközi színtér művészeti fesztiváljain és kiállítótereiben, mint például a Ludwig Múzeumban, a MODEM-ben, a Q Contemporaryben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban.

“Captcha: The Cognitive Race” Biró Dávid egy folyamatban lévő munkája, ami a mesterséges intelligencia fejlődésével foglalkozik a reCaptcha technológia vizsgálatán keresztül. Ezt a fordított Turing-tesztet használják online felületeken a robotok kiszűrésére, ugyanakkor a feladványok megfejtésével a mesterséges intelligenciát (pl. autós önvezető algoritmusokat) is tanítjuk. A tanulási folyamatnak köszönhetően a reCaptcha egyre bonyolultabb feladványokat ad a felhasználók számára, így lényegében egymással versenyez az emberi és a gépi kognitív képesség. A létrejött fotográfiák bonyolult játékos képrejtvények, amelyek előrevetítenek egy fordulópontot a gépi vizuális érzékelés javára az emberihez képest.
Biró Dávid műveivel nemcsak passzív felhasználóként követi ezt az átalakulást, hanem aktívan, játékos megközelítéssel igyekszik elébe menni a társadalmak szövetére hatással lévő technológiáknak. Biró munkái kommentárjai a manipulált képalkotás, a megfigyelés, az adathalászat és dezinformáció korának.

Az esemény ingyenes!

Helyszín: 1053, Budapest, Henszlmann Imre utca 5. 12-es lakás

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nyitvatartás: hétfő 16-18 és szerda-csütörtök 14-18 óra között

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.