esemény
„VARÁZSOS ÉVEK PÓRÁZON” Fogyasztás, vizualitás és a mindennapok problémája Mácsai István képein | Mácsai István | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

megnyitó | 2023. március 26. 15:00

web | http://fovarosikeptar.hu/elmoz...

cím | Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Térkép

„VARÁZSOS ÉVEK PÓRÁZON”
Fogyasztás, vizualitás és a mindennapok problémája Mácsai István képein

"Michal Viewegh cseh író regényének címét kölcsönöztem a tárlatvezetéséhez, mert Mácsai István képei kapcsán a korszak feloldhatatlan ellentmondásairól szeretnék beszélni. Persze minden korszak ellentmondásos, hiszen az emberi emlékezet színezi azt át, ám a félmúlt azért izgalmasabb, mert az egykori szemtanúk még közöttünk vannak, ugyanakkor a mai húszévesek fejében már történelem. Mit jelentenek a fogyasztás vágyott tárgyai, a korábban elképzelhetetlen utazások az „elképzelt Nyugatra”, hogyan befolyásolta a francia újhullám filmjeiben feltűnő, napszemüveget viselő fiatal nők és férfiak szabadsága a magyar értelmiséget? A tárlatvezetés során Mácsai István festményeit, fényképeit, filmjeit és naplóját nem elsősorban esztétikai szempontból vizsgáljuk meg, hanem a korszak vizuális kultúrájának részeként tekintünk rá. Nem azt a kérdés feszegetjük, hogy a naturalizmus és a realizmus hogyan viszonyul a valósághoz, hanem azt, mit gondoltak „a” valóságról 1966-ban. Abban az évben, amelyben kijön Michelangelo Antonioni világhírű, Nagyítás című filmje, s amelyben megjelenik Peter L. Berger és Thomas Luckmann A valóság társadalmi felépítése című szociológiai munkája."

K. Horváth Zsolt társadalomtörténész tart tárlatvezetést a Fővárosi Képtár Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben című kiállításában 2023. március 26-án, vasárnap, 15 órától.

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult. Kiállításunk címe részben a takarásból kimozdítani szánt életműre, részben a Templomtérben valóságosan is elinduló falakra utal. Az ütemjelre átmozduló installáció a műveket és a dokumentumokat a találkozás, közelítés és távolodás változó ritmusában polifón alakzatokban rímelteti egymásra. Tisztán kvalitásalapú, főművekre koncentráló, kanonizációs megközelítés helyett az életmű sokszálú bemutatására vállalkoztunk.

/ / /
A tárlatvezetésre maximum 40 főt tudunk fogadni.
A részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztráció az alábbi linken: https://forms.gle/jF8tQc52fQk8c2Af8
Belépőjegy, mellyel a Kiscelli Múzeum időszaki és állandó kiállításai is látogathatók:
Teljes árú: 3000 Ft
Diák, nyugdíjas: 2000 Ft
Azok részére, akiknek ingyenes látogatásra feljogosító kártyájuk van, a tárlatvezetésen való részvétel díja: 1000 Ft

A kiállítás megtekinthető
2023. április 2-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.