esemény
Myths of Vulnerability / A sebezhetőség mítoszai | Horváth Gideon | Glassyard Galéria

megnyitó | 2023. február 24. 18:00

a kiállítás bezárása | 2023. április 7.

Gideon művészete a patriarchális berendezkedés normatív elvárásainak és szerepmintákkal kapcsolatos sztereotípiáinak érzéki, taktilis-tapasztalatra építő kritikája. Hasonlóan korábbi munkáihoz, az egykori nagypolgári lakás négy egymásba kapcsolódó terébe szcenografált, kifejezetten a tér narratívájára építkező új szobor installációjának alapját is több elméleti munka és tematikus impulzus adja. A nemek közti átjárhatóságot, a szexuális irányultságok változékonyságát és a változó testekben való létezés szabadságának lehetőségeit a kiállítás a sebezhetőség (vulnerability) esztétikai és politikai értelmezései és a hozzájuk kapcsolódó téveszmék lebontása felől vizsgálja. Ennek a feszültségét jelenítik meg a mitológiai, természeti és anatómiai idézetekből építkező töredékes és diffúz terek.
A különösen érzékeny, formálható és mégis reziliens méhviasszal színezett formában most dolgozik először és ötvözi a természetes anyagot a jellegzetes növényi motívumainak bronzba öntött és finoman patinázott példányaival.
 
Horváth Gideon (1990) képzőművész, az  Université Paris VIII. filmes szakán és a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén tanult. Az xtro realm művészcsoport egyik alapítója, 2017 és 2020 között az FKSE vezetőségi tagja, Az elmúlt évek során munkáit a hazai intézményekben (OFF-Biennále, Ludwig Múzeum, Budapest Galéria, MODEM stb.) és külföldi galériákban (Galerie Krinzinger, Bécs, IMT Gallery, London, TIC Gallery, Brno, <rotor>, Graz stb.) egyaránt kiállították. Alkotásai nyilvános (Kiscelli Múzeum) és magángyűjteményekben is megtalálhatóak. A Glassyard Galériában, az első önálló kiállításán bemutatásra kerülő nagyléptékű műegyüttesen az Akademie Schloss Solitude-ben töltött rezidencia program alatt kezdett el dolgozni.
 
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.