esemény
Playful | Felsmann István, Tivadar Andrea | Deák Erika Galéria

megnyitó | 2023. február 23. 18:00

a kiállítást megnyitja | Miklósvölgyi Zsolt

a kiállítás bezárása | 2023. március 31.

A Deák Erika Galéria következő kiállításán Felsmann István és Tivadar Andrea legújabb munkáit mutatja be.
 
Felsmann István lego kockákból építi fel sajátosan játékos táblaképeit. A lézervágással készült, előre pontosan megtervezett geometriai elemek monokróm hátterekre kerülve hol építészeti elemekre, hol művészettörténeti emlékezetre, hol a minden alatt meghúzódó rend és szimmetria keresésére utalnak. Felsmann úgy építi fel képeit, hogy azok egyszerre de- és rekonstruálják a teret, s egyszerre juttatják eszünkbe a kollektív múlt emlékezésének tudásait és a jelen virtuális valóságának egyértelműségeit.
 
Tivadar Andrea legújabb festményeit a lendületes ecsetvonásokkal megfestett szürke hátterekre mintegy rázuhanó színes, tubusokra emlékeztető formák játékos viszonyrendszerei dominálják. Mintha a virtuális térben táncolnának ezek a színes, csőszerű elemek, hol száguldanak, hogy egymást ellökve indulnak az ellenkező irányba, utalva az információ random áramlásaira, a különböző valóságok közötti átjárhatóságok nehézségeire. 
 
Nála is, mint Felsmannál, a lágy és kemény elemek találkozásai, az elemek egymásra építkezésének, a különböző rétegek találkozásának feszültségteljes játékossága dominál. A galéria központi terébe helyezett, a kiállítás címét is inspiráló installáció, Felsmann újra gondolt ping-pong asztala, nem pusztán a két művész közötti gondolati kapcsolódásra, de a játék és a művészet alapvető összefonódásaira is utal.
 
Tivadar Andrea (Szatmárnémeti, 1991.) tanulmányait a kolozsvári művészeti egyetem festő szakán végezte, azóta is a városban él.  Részt vett többek között a neves Rennes-i és a Római rezidenciaprogramokban, számos csoportos és egyéni kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt. Felsmann István (Budapest, 1984.) 2013-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Több nemzetközi rezidenciaprogram után, két alkalommal is elnyerte a Derkovits Gyula-díjat. Számos csoportos és önálló kiállítása volt az elmúlt évtizedben.
 
Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata