esemény
Playful | Felsmann István, Tivadar Andrea | Deák Erika Galéria

megnyitó | 2023. február 23. 18:00

a kiállítást megnyitja | Miklósvölgyi Zsolt

a kiállítás bezárása | 2023. március 31.

A Deák Erika Galéria következő kiállításán Felsmann István és Tivadar Andrea legújabb munkáit mutatja be.
 
Felsmann István lego kockákból építi fel sajátosan játékos táblaképeit. A lézervágással készült, előre pontosan megtervezett geometriai elemek monokróm hátterekre kerülve hol építészeti elemekre, hol művészettörténeti emlékezetre, hol a minden alatt meghúzódó rend és szimmetria keresésére utalnak. Felsmann úgy építi fel képeit, hogy azok egyszerre de- és rekonstruálják a teret, s egyszerre juttatják eszünkbe a kollektív múlt emlékezésének tudásait és a jelen virtuális valóságának egyértelműségeit.
 
Tivadar Andrea legújabb festményeit a lendületes ecsetvonásokkal megfestett szürke hátterekre mintegy rázuhanó színes, tubusokra emlékeztető formák játékos viszonyrendszerei dominálják. Mintha a virtuális térben táncolnának ezek a színes, csőszerű elemek, hol száguldanak, hogy egymást ellökve indulnak az ellenkező irányba, utalva az információ random áramlásaira, a különböző valóságok közötti átjárhatóságok nehézségeire. 
 
Nála is, mint Felsmannál, a lágy és kemény elemek találkozásai, az elemek egymásra építkezésének, a különböző rétegek találkozásának feszültségteljes játékossága dominál. A galéria központi terébe helyezett, a kiállítás címét is inspiráló installáció, Felsmann újra gondolt ping-pong asztala, nem pusztán a két művész közötti gondolati kapcsolódásra, de a játék és a művészet alapvető összefonódásaira is utal.
 
Tivadar Andrea (Szatmárnémeti, 1991.) tanulmányait a kolozsvári művészeti egyetem festő szakán végezte, azóta is a városban él.  Részt vett többek között a neves Rennes-i és a Római rezidenciaprogramokban, számos csoportos és egyéni kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt. Felsmann István (Budapest, 1984.) 2013-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Több nemzetközi rezidenciaprogram után, két alkalommal is elnyerte a Derkovits Gyula-díjat. Számos csoportos és önálló kiállítása volt az elmúlt évtizedben.
 
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.