esemény
Pauker Collection | Vértes Gábor Gyűjtemény | Vizivárosi Galéria

kurátor | Ébli Gábor esztéta

megnyitó | 2023. február 2. 18:00

a kiállítást megnyitja | Sziklai Gyöngyi műgyűjtő, Ébli Gábor esztéta

a kiállítás bezárása | 2023. február 25.

Pauker Collection
Kortárs művészet a Vértes Gábor Gyűjteményből / Contemporary Art from the Gábor Vértes Collection
 
A Pauker Nyomda alapító-igazgatója, a 2021-ben váratlanul elhunyt Vértes Gábor és felesége, Sziklai Gyöngyi gyűjteményébe 1987-ben került be az első műalkotás. A folyamatosan bővülő kollekcióból most látható az első önálló kiállítás.
A cég egységes formátumban kisalbum-sorozatot is kiad kortárs magyar művészek számára 2011 óta, nemrég jelent meg a 63. kötet. A Pauker Collection elnevezés egyaránt jelöli a könyvsorozatot és a magángyűjteményt.
A mostani válogatás tükrözi Vértes Gábor érdeklődését a geometrikus absztrakció (Bullás József, Bak Imre, Jovanovics Tamás) iránt és ugyanilyen arányban ölel fel figuratív munkákat is (Horváth Dániel, Kondor Attila, Csurka Eszter).
Műfajilag a gyűjtemény a széles kortárs festészeti merítésen túl régóta nyitott a szobrászati kérdésfeltevésekre (Martin Henrik, Fajó János, Szvet Tamás) és az üvegművészetre (Melcher Mihály, Botos Péter); a kiállításon az új szerzemények között szerepelnek fotós (Sebestyén Sára) és újmédia (Halász Péter Tamás) pozíciók is.
 
Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata