esemény
TÍMÁR PÉTER BALOGH RUDOLF-DÍJAS FOTOGRÁFUS TÁRLATVEZETÉSE AZ ÉRZÉKENY ÖNPUSZTÍTÓ. BEREKMÉRI ZOLTÁN 100 CÍMŰ KIÁLLÍTÁSON 2023.02.09. 18.00 | Timár Péter | Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

megnyitó | 2023. február 9. 18:00

web | https://www.maimano.hu/program...

cím | 1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Térkép

„Berekméri Zoltán rejtélyes alakja a magyar fotótörténetnek: amennyire én (személyesen nem) ismertem, démonaival való tragikus küzdését nem számítva, csendes volt, szerény, halk és visszafogott, mégis egyértelmű nimbuszát költötték a barátai, tisztelői, akikkel én annak idején róla szót váltottam. Ezek egyike, Gera Mihály egyenesen Berekmérivel indította az általa szerkesztett híres Fényképtár-könyvsorozatát, ami kitüntetés értelemszerűen egyetlen magyar fotográfust érhet, előnye tehát behozhatatlan. Pedig műveire is elmondható az, ami a személyére: képei témaválasztásában és technikai megvalósításában is került minden harsányságot, feltűnést. Aki a kiállítást megnézi, közelebb juthat a válaszhoz: mi a postatisztviselői munkát a fotográfiával felcserélő, és így a Petőfi Irodalmi Múzeum fényképészévé váló Berekméri érvényesülésének titka? És kikerülhetetlen az a kérdés is, fennmaradhat-e, és hogyan maradhat fenn a »jelenléte« egy harmincöt éve halott kismesternek a kétezerharmincas, -negyvenes, -ötvenes évek művészeti köztudatában?”

Tímár Péter Balogh Rudolf-díjjal kitüntetett fotográfus. Építészmérnök tanulmányaival párhuzamosan, a hetvenes évek végétől fogva kitüntetett figyelmet fordított a fotográfia irányába, alkotói tevékenysége mellett a hazai fotóoktatás (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Fotó szakának szakvezető tanára 1979-től 2010-ig), valamint a szakmai folyóirat (Fotóművészet folyóirat főszerkesztője 1990 és 2016 között) meghatározó alakja.

Művei számos hazai és nemzetközi gyűjteményben megtalálhatóak, többek között:

Párizsi Nemzeti Könyvtár Kortárs Metszet- és Fotótára, Elysée Múzeum Lausanne, Magyar Fotográfiai Múzeum, Körmendi-Csák gyűjtemény, Art+Text Galéria, Vintage Galéria, Barabás gyűjtemény, Archive of Modern Conflict, Montreal, Kanada.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – Február 9.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!