esemény
TÍMÁR PÉTER BALOGH RUDOLF-DÍJAS FOTOGRÁFUS TÁRLATVEZETÉSE AZ ÉRZÉKENY ÖNPUSZTÍTÓ. BEREKMÉRI ZOLTÁN 100 CÍMŰ KIÁLLÍTÁSON 2023.02.09. 18.00 | Timár Péter | Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

megnyitó | 2023. február 9. 18:00

web | https://www.maimano.hu/program...

cím | 1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Térkép

„Berekméri Zoltán rejtélyes alakja a magyar fotótörténetnek: amennyire én (személyesen nem) ismertem, démonaival való tragikus küzdését nem számítva, csendes volt, szerény, halk és visszafogott, mégis egyértelmű nimbuszát költötték a barátai, tisztelői, akikkel én annak idején róla szót váltottam. Ezek egyike, Gera Mihály egyenesen Berekmérivel indította az általa szerkesztett híres Fényképtár-könyvsorozatát, ami kitüntetés értelemszerűen egyetlen magyar fotográfust érhet, előnye tehát behozhatatlan. Pedig műveire is elmondható az, ami a személyére: képei témaválasztásában és technikai megvalósításában is került minden harsányságot, feltűnést. Aki a kiállítást megnézi, közelebb juthat a válaszhoz: mi a postatisztviselői munkát a fotográfiával felcserélő, és így a Petőfi Irodalmi Múzeum fényképészévé váló Berekméri érvényesülésének titka? És kikerülhetetlen az a kérdés is, fennmaradhat-e, és hogyan maradhat fenn a »jelenléte« egy harmincöt éve halott kismesternek a kétezerharmincas, -negyvenes, -ötvenes évek művészeti köztudatában?”

Tímár Péter Balogh Rudolf-díjjal kitüntetett fotográfus. Építészmérnök tanulmányaival párhuzamosan, a hetvenes évek végétől fogva kitüntetett figyelmet fordított a fotográfia irányába, alkotói tevékenysége mellett a hazai fotóoktatás (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Fotó szakának szakvezető tanára 1979-től 2010-ig), valamint a szakmai folyóirat (Fotóművészet folyóirat főszerkesztője 1990 és 2016 között) meghatározó alakja.

Művei számos hazai és nemzetközi gyűjteményben megtalálhatóak, többek között:

Párizsi Nemzeti Könyvtár Kortárs Metszet- és Fotótára, Elysée Múzeum Lausanne, Magyar Fotográfiai Múzeum, Körmendi-Csák gyűjtemény, Art+Text Galéria, Vintage Galéria, Barabás gyűjtemény, Archive of Modern Conflict, Montreal, Kanada.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – Február 9.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.