esemény
Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása 2.0 | Modok Mária, Czóbel Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2022. december 2. 18:00

a kiállítást megnyitja | Muladi Brigitta

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2023. március 31.

cím | Czóbel Múzeum, Templomtér 1.

Térkép

Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása 2.0

A megnyitó időpontja: 2022. december 2. péntek, 18.00 óra
Köszöntőt mond: Magyar Judit alpolgármester és Dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóhelyettese
A tárlatot megnyitja: Muladi Brigitta, művészettörténész

A Két Paletta újranyitásának újdonsága az FMC gyűjteményéből Czóbel Béla két nagyméretű női portréja, korai németországi grafikái, valamint Modok Mária Matisse-os csendélete, és absztrakt városképe, valamint Klein Gábor magángyűjtő becses darabjai közül egy Czóbel önarckép és egy kislányportré.
A közkedvelt művészpár kapcsolata a harmincas évek derekán kezdődött. Czóbelt Lehel Ferenc festő hozza a városba, ekkor ismerkedik meg Modokkal. A körülmények úgy hozzák, hogy hosszú bensőséges levelezésük alatt 1939-re mindkettőjük házasélete megszakad, és egy év múlva, szilveszterkor egybekelnek Szentendrén. A művészpár kivételes helyzetben van azzal, hogy az 1946 utáni kulturális bezártságban, amikor megszűnnek az egyesületi találkozók is, ők szabadon utazhatnak, Párizsban találkozhatnak régi barátaikkal, ott tölthetik a teleket.
A képzeletbeli művészeti utazás Czóbelnek a 60-as években Szentendrén, és az utolsó években a Kelenhegyi műteremben készült bensőséges hangulatú képeivel indul. Melléjük kerülnek Modok Mária Párizsban és Szentendrén festett virágcsendéletei, enteriőrök, amelyeken felismerhetőek a múzeumra hagyott bútoraik, dísztárgyaik, a Czóbel-házat körülvevő kert, a Kelenhegyi műterem udvarra nyíló üvegajtaja, a nagy piros napernyő, amely alatt egykor Mária üldögélt, már szinte emlékképekként tűnnek elő a derűs színek és vonalak sűrűjéből. A hintaszék és a komód több festményen szerepelnek, itt most felidézik a küzdelmes, de tevékeny életet élő két kiváló művész egymást támogató, derűs jelenlétét Szentendrén. A kiállítás anyaga aztán tematikai osztásban mutatja be egymás mellett az életműveket. A korai alkotások mellett, önarcképeken, gyermekábrázolásokon, aktokon és városképeken keresztül tekinthetünk bele a két egymás mellett futó alkotói munkába.
Kurátor: Muladi Brigitta

A kiállítás nyitva: 2023. március 31., péntek-szombat-vasárnap 12.00-18.00
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
A kiállítás címének forrása: Lányi Sarolta: Szentendrén című verse.
* * *
Fotó: Modok Mária és Czóbel Béla a PARIS Les Deux Magots-ban, 1939-ben, a fotó Kratochwill Mimi tulajdona

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.