esemény
Feltáruló város II. | J Nagy András | Knoll Galéria

megnyitó | 2022. december 8. 14:00

a kiállítást megnyitja | A kiállításnak nincs megnyitója

web | http://budapest.knollgalerie.a...

a kiállítás bezárása | 2023. február 4.

Nomád évek hosszú sorát tudhatja maga mögött J. Nagy András: a Magyarországon született, gyerekkorát Dél-Bronx-ban és Dél Brooklynban töltött fotós graffitikről készít felvételeket nyolc évesen, majd más kontinenseken készült fotói múlandó tereket, utcákat, parkokat, tömegközlekedési eszközökön utazókat, aluljárókat és ott áthaladókat éppúgy dokumentálnak, ahogy a terek poétikus pillanatait és az ott jelen lévők létének összefüggéseit és ellentmondásait is megmutatják.
 
A rideg városi terekben létező, a saját otthonukba visszahúzódni nem tudók vagy épp a kapitalizmust mozgásban tartani látszók sérülékenysége mellett J. Nagy fotói jelenlétük intenzitását s intenzív gesztusait úgy képesek megmutatni, hogy sok esetben a városi tér időn túli főszereplőiként, mitologikus alakokként vagy szinte megtestesült szellemekként jelennek meg.
 
E karakterek nem drámai, egyénített figurák - bár a jelen realitásában élők, akiknek megjelenítésére intimitás és átmenetiség egyaránt jellemző.
 
Ezáltal, s a periférikus tereknek a klasszikus avantgárd fotó strukturáltságára emlékeztető megoldásaival, s gyakran mellékesnek tűnő feliratokkal J. Nagy olyan elbeszélő formát hoz létre, amely által a néző is a helyzet részesévé válik, egy pillanatnyi, ugyanakkor időn átívelő városi lét megtapasztalójává is.
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.