esemény
Szemét? | Péntek Orsolya | ikon.hu

kurátor | Bőhm Kornél

megnyitó | 2022. december 1. 18:00

a kiállítást megnyitja | Molnár Eszter művészettörténész

a kiállítás bezárása | 2022. december 22.

cím | Budapest, VI. ker. Eötvös utca 10.

Térkép

Szemét? – Péntek Orsolya kiállítása az E10-ben
 
A papír nem divat. A gyűjtők félnek tőle, mert sérülékeny, a kiállítóterekben nehéz jól bemutatni, a megalomán korunknak megfelelő méretben pedig nem, vagy nagyon nehezen lehet rá dolgozni.
 
Ezen a kiállításon a kis papírdarabkákból, apró fecnikre szétvagdalt fényes-sima magazinreklámokból és a kézzel, guache-sal festett darabkákból álló képek sajátos papírmozaikként működnek, és azzal, hogy kénytelenek vagyunk hozzájuk közelebb hajolni, mint a falnyi méretű munkákhoz, lehetővé teszik az intimebb kapcsolatot a néző és a mű közt.
 
A nagy, a gigantikus mindig lenyűgözni akar. Nem hagy levegőt, nem hagy teret a fantáziának. Ledózerol. A kicsi magához hív, meditációra és önreflexióra késztet. Személyes viszony lehetőségét kínálja, és személyes megfejtésre buzdít.
 
Péntek Orsolya absztrakt papírmozaikjai 50x70-es méretben sorozatként készültek el. Előzményeik közt ott vannak a római kora keresztény templomokat borító kozmata burkolatok, a cloissonista és a száz évvel ezelőtti modernista kísérletek, így Matisse öröksége és a jelen kor kihívása: miként hasznosítható újra az iszonyatos mennyiségű papírszemét, ami a kidobott magazinok, szórólapok, újságok, csomagolások, papírdobozok által keletkezik? Lehet ebből művészet?
 
Az E10 Kulturális Központban december 1-jén este 6 órakor nyíló Szemét? című kiállításon választ kapunk a kérdésre.
 
Helyszín: E10. Kulturális Központ 2. emeleti galériája, VI. ker. Eötvös utca 10.
 
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.