esemény
Van e merszünk benézni az ágy alá? | Fábián Erika | Artkartell projectspace

kurátor | Etentuk Inemesit

megnyitó | 2022. november 17. 18:00

a kiállítást megnyitja | Boros Lili

a kiállítás bezárása | 2022. december 22.

Az Artkartell prjojectspace örömmel mutatja be Fábián Erika legújabb munkáit. A koherens és koncepciózus alkotói folyamattal dolgozó művész ezúttal is szándékolt lassúsággal készítette el papír installációit.
 
A gardróbszekrényben vagy az ágy alatt rejtőzködő mumus, a magyar néphiedelemben gyerekeket ijesztgető láthatatlan lény, melyet legtöbbször a sötétséggel hoznak összefüggésbe, de magáról az alakjáról nincsen pontos leírás még más népek hiedelemvilágában sem. Bizonyos feltevések szerint azért nincs róla sehol alaki leírás, mert mindenki számára saját félelmeinek a megtestesítője. Olyan rosszindulatú szellemlény akit valójában az elménk hozott létre, azaz a hiedelmeink és babonáink rémképeként is értelmezhetjük. Fábián Erika gyermekkori rajzainak nagyításaiból készült szőttesei lustán terülnek el a kiállítótér falain. A furcsa és néhol félelmet keltő hatalmas rovarok és bogarak Fábián saját mumusait testesítik meg. A több méteres Ájtatos Manó bizarr alakja és az óriásira nőtt molylepke mindannyian a művész korlátozó hiedelmeinek játékos kivetülései. Hiedelmek nem csak a népi kultúrában lehetnek jelen, hanem a pszichológia egyes területein is. Ezek a korlátozó hiedelmeink, amelyek negatív gondolatok önmagunkról és valamilyen módon korlátoznak bennünket. A hiedelmek tulajdonképpen gyakran hamis vádak, amelyeket magunkról állítunk. A korlátozó hiedelmek olyan téves meggyőződések, blokkok, amelyek tudattalanul megakadályozzák, hogy megvalósítsuk önmagunkat, céljainkat, vágyainkat. Az Artkartell Projectspace tereiben a nagyra nőtt lények aprólékos és roppant időigényes munka eredményeként születtek. A meditatív és repetitív tevékenység amellyel létrejöttek ezek a gigantikus méretű rovarok és bogarak egyfajta leszámolást is jelentenek azokkal a mumusokkal akik időnként szinte mindannyiunk életében megjelennek.
Fábián Erika a Molnár Ani Galéria művésze.
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.