esemény

Az MMA Népművészeti Tagozatának kiállítása

„Az Életgazdagság címadó gondolat Andrásfalvy Bertalantól származik, és jól tükrözi a néphagyományban gyökerező alkotóerőt. A kiállítás – a kiállító tér sajátosságait is figyelembe véve – hármas tagozódású: az Isten – Haza – Család hármas egység köré szerveződik. Ennek megfelelően három jól elkülönülő, de egymásból következő, és egymáshoz kapcsolódó térben rendezzük el a magyar hagyományban gyökerező alkotásokat.

1. Istenem, Istenem, szerelmes Istenem

Az első egységben az istenhithez, a kereszténységhez és az ősi magyar hitvilághoz kötődő alkotások kapnak helyet. Jellemzően például szakrális, templomi tárgyak, úrasztali és oltárterítők, más templomi kelmék, keresztek, szertartási edények, festett mennyezetkazetták, bútorok, illetve a hitélethez köthető házberendezések, szent sarok, valamint az évköri ünnephez, szokásrendhez kötődő tárgyak, viseletek.

2. Hazám, hazám, csendes hazám

A magyarsághoz, történelmünkhöz, nemzeti ünnepeinkhez kötődő, nemzeti jelképeinket bemutató, hazaszeretetet kifejező alkotások helye ez, például szabadságharcainkra emlékező tárgyak, bútorok, edények, ütőfák, pásztortárgyak, viseletek.

3. Rózsám, rózsám, édes rózsám

A legkisebb közösség, a család, az egyéni élet helye ez, mely a legnagyobb teret kapja a kiállításban. Itt helyezzük el az emberélet fordulóihoz: születés, gyermekkor, szerelem, párválasztás, családi élet tárgyait és a halotti szokásrendhez kötődőket.

Száz tárgyalkotó népművész fogadta el a felkérésünket, és állítja ki a magyar népművészet, a hagyomány ihlette alkotásait. Köztük az MMA Népművészeti Tagozatának 12 akadémikusa, 24 köztestületi tagja, 10 ösztöndíjasa, illetve az akadémikusok által javasolt kiemelkedő alkotók, köztük a Népművészet Mesterei és Ifjú Mesterei, népi iparművészek.

A tárgyalkotó népművészet minden területéről érkeznek alkotások: 3 babakészítő, 5 bőrműves, 6 bútorfestő, 2 csipkekészítő, 2 csuhéfonó, 1 ékszerkészítő, 12 faragó, 19 fazekas, 4 gyöngyfűző, 2 hangszerkészítő, 1 harangöntő, 5 hímző, 4 keramikus, 2 kosárkötő, 2 kovács, 1 lószőrékszer-készítő, 22 nemezkészítő, 12 szövő, 5 tojásíró és 4 viseletkészítő tárgyait láthatjuk.

A kiállítást a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány rendezi. A nyitvatartás ideje alatt a kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokat szervezünk, az adventi időszakban az ünnepre hangoló előadásokkal várjuk a tárlatlátogatókat.

2023 január végén, a kiállító művészek által felajánlott alkotásokat jótékonysági árverésen értékesítjük, a bevételből a kárpátaljai fiatalok kézműves oktatását támogatjuk.”

/Vetró Mihály, a kiállítás kurátora/

Szervező: MMA Népművészeti Tagozat

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.