esemény
Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett | Eva Giolo, Kállay Eszter, Markó Luca, Rory Pilgrim, Szász Lilla, Adéla Součková, Sophie Utikal | Trafó Galéria

kurátor | Gadó Flóra

megnyitó | 2022. október 28. 19:00

web | https://trafo.hu/trafo_galeria...

a kiállítás bezárása | 2022. december 4.

cím | Trafó Galéria

Térkép

Megnyitó: 2022/10/28 19:00
Látogatható:  2022/10/29 - 2022/12/04

Kiállító művészek: Eva Giolo, Kállay Eszter és Markó Luca, Rory Pilgrim, Szász Lilla, Adéla Součková, Sophie Utikal

Kurátor: Gadó Flóra

A kiállítás kiindulópontját napjaink kettős krízishelyzete adja: egyrészt a gondoskodási válság, másrészt a Covid-19 világjárvány. A gondoskodási válság következtében az olyan strukturális problémák miatt, mint például a szociális ellátórendszer erodálódása, egyre inkább az egyénre hárul a felelősség az állam helyett – ez pedig szorosan összefügg a pandémia hatására kialakult egészségügyi és mentális nehézségekkel is. A kiállítás felteszi a kérdést: hogyan változott meg az elmúlt évtizedekben mindennek fényében a gondoskodásról alkotott képünk, amelybe egyaránt beletartozik a magunkkal és másokkal, környezetünkkel való törődés? Milyen különböző módokat és formákat tud ölteni a gondoskodás és milyen, akár közösségi alternatívákat lehet létrehozni? Milyen eltérő módon viszonyulnak a gondoskodáshoz az abban érintettek és hogyan változnak folyamatosan ezek a relációk?

A kiállításon látható művek egyrészt elismerik és bemutatják a gondoskodás különböző formáit, a gondoskodást mint gyakran láthatatlan, női munkát és az ezzel kapcsolatos nehézségeket. Másrészt ezen folyamatok régóta szükségszerű újragondolásra késztetnek például azáltal, hogy emlékeztetnek a saját magunk és a másik közti határok elmosódására a gondoskodási helyzetekben, vagy hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéni és gyakran meg nem hallott történetekből milyen rendszerszintű problémák rajzolódnak ki.

A kiállítás címe idézet Kállay Eszter Viasz című verséből.

 

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.