esemény
Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett | Eva Giolo, Kállay Eszter, Markó Luca, Rory Pilgrim, Szász Lilla, Adéla Součková, Sophie Utikal | Trafó Galéria

kurátor | Gadó Flóra

megnyitó | 2022. október 28. 19:00

web | https://trafo.hu/trafo_galeria...

a kiállítás bezárása | 2022. december 4.

cím | Trafó Galéria

Térkép

Megnyitó: 2022/10/28 19:00
Látogatható:  2022/10/29 - 2022/12/04

Kiállító művészek: Eva Giolo, Kállay Eszter és Markó Luca, Rory Pilgrim, Szász Lilla, Adéla Součková, Sophie Utikal

Kurátor: Gadó Flóra

A kiállítás kiindulópontját napjaink kettős krízishelyzete adja: egyrészt a gondoskodási válság, másrészt a Covid-19 világjárvány. A gondoskodási válság következtében az olyan strukturális problémák miatt, mint például a szociális ellátórendszer erodálódása, egyre inkább az egyénre hárul a felelősség az állam helyett – ez pedig szorosan összefügg a pandémia hatására kialakult egészségügyi és mentális nehézségekkel is. A kiállítás felteszi a kérdést: hogyan változott meg az elmúlt évtizedekben mindennek fényében a gondoskodásról alkotott képünk, amelybe egyaránt beletartozik a magunkkal és másokkal, környezetünkkel való törődés? Milyen különböző módokat és formákat tud ölteni a gondoskodás és milyen, akár közösségi alternatívákat lehet létrehozni? Milyen eltérő módon viszonyulnak a gondoskodáshoz az abban érintettek és hogyan változnak folyamatosan ezek a relációk?

A kiállításon látható művek egyrészt elismerik és bemutatják a gondoskodás különböző formáit, a gondoskodást mint gyakran láthatatlan, női munkát és az ezzel kapcsolatos nehézségeket. Másrészt ezen folyamatok régóta szükségszerű újragondolásra késztetnek például azáltal, hogy emlékeztetnek a saját magunk és a másik közti határok elmosódására a gondoskodási helyzetekben, vagy hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéni és gyakran meg nem hallott történetekből milyen rendszerszintű problémák rajzolódnak ki.

A kiállítás címe idézet Kállay Eszter Viasz című verséből.

 

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.