esemény

kurátor | Dohnál Szonja

megnyitó | 2022. szeptember 24. 17:00

a kiállítást megnyitja | Grászli Bernadett, Kondor Edit

a kiállítás bezárása | 2022. december 11.

Legújabb kiállításunkon hat kortárs alkotó autonóm és használati tárgyain keresztül mutatjuk be a kortárs kerámiaművészet sokszínűségét. Berkes Anna Csenge, Kontor Enikő, Lantos Tímea, Pattantyús Orsolya, Ruzicska Tünde és Szabó Ádám Csaba alkotásaiban a hagyományos kézműves kerámia, a kortárs kísérleti törekvések és a designer szemlélet egyaránt megjelenik.
A művészek elsősorban magas hőfokú fatüzes égetéssel készítik tárgyaikat, ahol nagy szerepe van a véletlennek, hiszen a tárgyak közvetlenül a lángokkal érintkeznek, ezáltal magukon viselik azok nyomait. Az alapanyagok használata is sajátos, speciális agyag, különleges összetételű mázak jellemzik a tárgyakat. A gasztrokerámiák esetében az esztétika, a harmónia és az egyensúly nagyon fontos szerepet kap. Legyen szó csokoládékínáló szettről, tányérokról vagy poharakról, a művészi kivitelezés emeli az ételek elfogyasztásának élményét.
Berkes Anna Csenge mestermunkája a csokoládéfogyasztást és a csokoládé kultúráját teszi ismertebbé, míg fine dinig tányércsaládja a Balaton térsége, illetve Tihany regionális gasztronómiai és kulturális sajátosságaira reflektál. Autonóm tárgyainál elsősorban a technikai kísérletezés kap szerepet.
Kontor Enikő kerámiaképei az elmúlt hónapban készültek el a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban. Nem narratív alkotásokról van szó, inkább a kép és keret viszonyát vizsgálják.
Lantos Tímea Japánban él, autonóm és használati tárgyainál is nagy hangsúlyt fektet a saját maga által bányászott agyag és különleges hamumáz alkalmazására.
Pattantyús Orsolya tárgyai elsősorban a kerámiaművészet történeti gazdagságából merítenek, munkáit emlékei inspirálják, egy-egy tárgy sorsa elevenedik meg plasztikáiban.
Ruzicska Tünde a hazai gasztrokerámia kiemelkedő alkotója, saját márkát teremtett. Autonóm tárgyaiban a tér és edény közös találkozási pontjait kutatja, a Nemzetközi Kerámia Szimpóziumon készült legfrissebb alkotásait mutatjuk be a kiállításon.
Szabó Ádám Csaba az ERROR N’ MORE márkát 2014-ben alapította, mely a gasztronómia, a képzőművészet és design határait, metszéspontjait vizsgálja. Autonóm tárgyai közül a legújabb plasztikái, a Kovariancia sorozat darabjai szerepelnek a tárlaton, melyek a közelmúlt eseményeinek megrázó, ugyanakkor meditatív mivoltára reflektálnak.
 
Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum