esemény
Artist Talk | Komolyan ilyen könnyű? | Topor Tünde & Nagy Gabriella | Nagy Gabriella, Topor Tünde | Hegyvidék Galéria

megnyitó | 2022. szeptember 30. 18:00

web | http://hegyvidekgaleria.hu/pro...

cím | Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Térkép

Artist Talk | Komolyan ilyen könnyű?

Topor Tünde & Nagy Gabriella

 

Nagy Gabriella festőművész „Komolyan ilyen könnyű?' című kiállításához kapcsolódóan Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője beszélget a kiállító művésszel.

Időpont: 2022. szeptember 22. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A beszélgetésen való részvétel regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.

____________________________

Nagy Gabriella festőművész kiállításának motívumbeli középpontjában a Prédikálószékről elénk táruló, folyamatosan változó táj, a Dunakanyar látképe áll, amely egyrészt szimbólumként értelmezhető, másrészt kulissza szerepe van, hátteret biztosítva mindannak, ami előtte látható. A festőművészt a kilátóban tapasztalt első élménye óta foglalkoztatta a látvány megragadása, de az elmúlt körülbelül egy évben valósultak meg a tárlaton látható festmények, tájképek és csendéletek. A képek között ismétlődő motívumok egy hálózatot rajzolnak ki, többszöri megfestésükkel a művész a valóságban is előforduló déjà vu jelenségre utal. Mindegyik festmény önállóan is értelmezhető, de a kiállítás egyben alkot egy egészet.

Nagy Gabriella valóságosnak tűnő tájképei és csendéletei a webkamerák képeinek és saját fotóinak felhasználásával szerkesztett fikciók. A művész egyik kedvelt motívuma a tükröződő vízfelület – a „valóság' értelmezésének erőteljes vizuális jelképeként – az általunk realitásnak gondolt környezet, tér illuzórikus voltának lehetőségét villantja fel. A természetben felbukkanó, sokszor visszatérő motívumok (toll, éjjelilepke, méh) szintén szimbolikus jelentést hordoznak, megjelenésük nem véletlenszerű, figyelemfelhívó, üzenetet hordozó szerepük van (könnyedség, átalakulás, felszabadulás). Nagy Gabriella a látottból, a fizikai szinten tapasztaltból kiindulva tágabb értelemben a tudatalatti működését vizsgálja, azt, hogy milyen képekkel üzen, és mindez hogyan értelmezhető a tudatos elme számára.

A kilátó rögzített nézőpontja a megismerés nézőpontjának egyedi voltára, munkáinak személyes jellegére, míg a magasabb perspektíva  a megfigyelés szélesebb, könnyedebb síkjára utal. A kiállítás címe egyszerre vonatkozhat egy klasszikus festészeti problémára – az alkotás közbeni figyelem, komoly koncentráció könnyed, flow-élményszerű állapottá alakulására, a könnyed ecsetkezelésre – és egy pszichológiai helyzetre. Nagy Gabriella műveivel művészettörténeti parafrázisokat is idéz, tisztelegve Caspar David Friedrich és Pieter Bruegel munkássága előtt, illetve motívumaikat átértelmezve további jelentésrétegekkel gazdagítva festményeit.


A kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.
A kiállítás megtekinthető 2022. szeptember 9-től október 1-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

 

Fotó: Egressy Orsolya
© MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum