esemény
Válogatás a Horn-Gyűjteményből | Váli Dezső | Kálmán Makláry Fine Arts

kurátor | dr. Hidvégi Áron Arnold

megnyitó | 2022. szeptember 14. 18:00

a kiállítás bezárása | 2022. október 14.

Lenyűgöző kiállítással tiszteleg a Kálmán Makláry Fine Arts galéria az idén 80 éves Váli Dezső festőművész munkássága előtt. Váli különleges világába a Horn-gyűjteményéből válogatva kapunk bepillantást. A közel 30 bemutatásra kerülő műalkotás felöleli a mester teljes életművét a korai avantgárd daraboktól, a zsidó temetős képeken keresztül az ikonikus műtermekig.
 
A kiállítás sajátossága egyrészt, hogy a kiállítótér bármely pontjáról nézve a mennyiségre is gazdag anyagot, a látómezőnkben mindig együtt vannak a különböző korszakok, motívumok, színek, a teljes Váli-féle szimbólumvilág. Másrészt attól is egyedülálló, hogy a festmények néhány darabjától eltekintve, most először láthatja azokat a nagyközönség. A 2000-es évek elején létrehozott alkotások Váli műterméből egyenesen a Horn-gyűjteménybe kerültek és a jelenlegi tárlaton kerülnek a nyilvánosság elé.
 
A kiállítás kurátora, dr. Hidvégi Áron Arnold véleménye szerint a látogató megdöbben a képek erején, a művészet nagyságán és szépségén. Váli életművében nincsen semmi feleslegesség: a művész minden ecsetvonása a maga idején a tökéleteshez ér.
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.