esemény
A csend változatai | Bak Imre | acb Kortárs Művészeti Galéria

megnyitó | 2022. szeptember 15. 18:00

a kiállítás bezárása | 2022. október 21.

Bak Imre (1939), a magyar festészet egyik legnagyobb hatású és legmeghatározóbb alakja. Az életművét az elmúlt évtizedekben is végtelen alázattal építő művész karrierje során mindig képes volt új távlatokat nyitni a műveiben a geometrikus absztrakció számára. Bak Imre életművének az állandóság mellett egyik fő sajátossága, az állandó megújulás is: távlatokban is képes motívumokat, témákat, kompozíciókat szintetizálni - így teremtve összefüggéseket az életmű különböző szakaszai között. 
Az acb Galériában nyíló legújabb önálló kiállításán legfrissebb festményciklusát mutatja be. A csend változatai felfogható egyfajta összegzésként is, amiben a jól ismert geometrikus síkok térbelivé átalakuló dinamikája, tájak éteri tisztaságával találkozik, de még arc-archetípusok is – például akár a popkulturális Smilie - is visszakacsintanak belőle. A közelmúltban már csak monumentális méretekben alkotó Bak hét kompozícióból állította össze legújabb sorozatát. 
Bak Imre festészete a 2020-ban kitört világjárvány ellenére szemernyit sem veszített lendületéből és frissességéből, sőt a művész az eddigieknél még érzékenyebben és dinamikusabban reagált a változásokra. 2019-ben, Bak Imre 80. születésnapja alkalmából szintén az acb Galériában megrendezett retrospektív kiállítása után a művész festészetében radikálisan új fejezet kezdődött. A 2021-ben festett A csend változatai – az évtizedes távlatban radikális, de mégis játékos változást hoz.
Az 2020-as Helyzet ciklus maszk- és portré-centrikusságához képest az új festményeken sokkal nagyobb hangsúly kerül a tájkép-archetípusokra, amelyek hasonló léptékben Bak 2010-es évek elején festett képein voltak jelen utoljára. 
 
Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.