esemény
Meditációs vortex | Kiss Botond András | The Space

megnyitó | 2022. szeptember 28. 18:00

a kiállítás bezárása | 2022. október 28.

„Epikurosz szerint a világ keletkezése során az atomok egyenletesen fluktuálnak és a fluxusban az atomok nem érintkeznek, mivel az áramlás egyenletes. Ám egyszer véletlenül – ennek oka nem említettetik – valamilyen eltérés folytán összeütközések és turbulenciák keletkeznek. E véletlenszerűen bekövetkező turbulenciák hozzák létre a világok sokaságát.”
(Böhringer, 2006. 24. o.)
 
A vortex szó szerint örvényt, örvénylést jelent, de jelenti azt a turbulenciát és átvitt értelemben azt a hatást is, amelyet műalkotások, alkotó gesztusok tudnak generálni.
Hatalmas szükség van néha megállni és kilépni abból a nyüzsgésből, ami körülvesz minket. Szerintem mindenkinek szüksége van saját meditációs objektumokra.
A nádas mozgása a szélben, az eső párhuzamosai, a víztükör felületének monoton változásai meditatív vizuális élmények számomra. Az egyszerű, elmélyedt szemlélődés során a látvány hatása alá kerülök. Az állandóság és a változás összefonódik egyetlen monoton hatássá. Ez a folyamatosság összeütközik azokkal a gondolatokkal, érzelmekkel, emlékekkel ami belül kavarog. A változás belül történik. A belső és a külső találkozása kimozdít, egy parányi elmozdulást okoz, akkorát, mint az átló az egyeneshez képest. Azt hiszem így keletkezhetnek azok a turbulenciák, más szóval vortexek, amelyek előre mozdítanak, inspirálnak, műveket generálnak bennem.
 
Kiss Botond András
Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.