esemény
FESTÉSZET, MINT SZELLEM | JOVANOVICS TAMÁS | Fészek Galéria

kurátor | Fitz Péter

megnyitó | 2022. szeptember 6. 18:00

a kiállítást megnyitja | György Péter esztéta

a kiállítás bezárása | 2022. október 8.

cím | Fészek Galéria

Térkép

Festészet mint Szellem

Az a festészet, ami engem érdekel, általában legalább annyira hat a valós, a néző terére, mint amennyire illuzionisztikus szinten áttöri a falat és virtuális tereket (és történeteket) hoz létre. Ezért érzem úgy, hogy a festészetet - ha mint jelenséget próbálom értelmezni.- a legjobban a szellemekhez lehet hasonlítani. A szellemek legfőbb tulajdonsága, hogy nem a fikció terében 'léteznek', hanem a mi valós terünkben. Ugyanezt teszi a festmény is: anyagában - tárgyi mivoltában - egy lapos, sík felület (vagyis mint tárgy nem hangsúlyos), de vizuális, emocionális, intellektuális hatásában ki- és betöri azt a falat, amelyen találja magát, és belép a mi terünkbe, és ott érint meg minket húsvér embereket így vagy úgy.

A Fészek Galéria nagytermében olyan 2008 és 2021 között létrejött öt festményt mutatok be melyeknek szellem-jellegét talán az is alátámasztja, hogy többségük nem fért bele a jó öreg szokásos festői keretbe, a négyszögbe. Szeletelt, alaktalan, szétcsúszott formátumok ezek, melyeken a festmény szelleme nem nagyon akar a festmény hordozóján maradni - illetve nem kizárólag és behatároltan a képfelületen akar lenni, hanem meg szeretné kísérteni a teret, a valós teret, a néző-szemlélő terét. Ugyanakkor, ezek a festmények megpróbálnak - több-kevesebb sikerrel - a lehető legtisztább, legminimalistább konstellációknak is maradni.

A Herman-teremben egy festmény-installációt szeretnék bemutatni: ez egy három méter széles, fekete alapú triptichon, tele horizontális, vertikális és diagonális csíkokkal, első nézésre rendezetten, de igazából kaotikusan komponálva. Viszont a festmény nem a szokásos módon lesz megvilágítva, hanem az elsötétített térben egy rejtett, enyhe, folyamatosan de lassan változó színű fényforrás fogja ezt a festményt állandó metamorfózisra bírni. Ha minden jól megy - ahogy azt a műteremben kikisérleteztem - ez lesz a kiállítás legkísértetiesebb darabja. (Lásd alább, normális körülmények között fotózva egy tavalyi gráci kiállításon).

A kiállítás megnyitójának a napjára készen lesz az új (192 oldalas) könyvem is - Tamás Jovanovics, Paintings 2014-2022 - és ebben a könyvben olvasható lesz négy nyelven egy 'A festészet mint szellem' című beszélgetés Aknai Katalinnal.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.