esemény
Négy-Szög | Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna, Victor Vasarely | Dubniczay-palota / Várgaléria

kurátor | Dohnál Szonja galériavezető

megnyitó | 2022. junius 25. 19:00

a kiállítást megnyitja | Keserü Katalin, űvészettörténész

a kiállítás bezárása | 2022. szeptember 11.

A kiállítás az optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek témakörét járja körül négy különböző szemszögből. Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész legújabb alkotásait építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok előzik meg; a különböző festett, geometrikus szerkezeteket, vonalhálókat megjelenítő üveglapok egymásra helyezésével jön létre az illúziókeltés a különleges perspektíva által. Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető. Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzióval foglalkoznak, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik. Mindhárom alkotó mesterének tekinti Victor Vasarelyt, az op-art leghíresebb képviselőjét, aki különböző geometrikus formákból hozta létre illuzionisztikus képeit, tereit, miközben nemcsak fekete-fehérrel, de rendkívül gazdag színskálával is dolgozott. Kinetikus műveiben az optikai törvényszerűségeket vizsgálta. A tárlat az optikai művészet mellett kapcsolódik az Üveg Nemzetközi Évéhez, melyet 2022-ben ünneplünk.
A közel 40 üvegszobor, festmény és grafika remekül érzékelteti a különböző anyagokon megjelenő geometrikus kompozíciók esetében a néző mozgásának szerepét és fontosságát, melynek köszönhetően folyamatosan változik a látvány is.
A kiállítás a Janus Pannonius Múzeum, a Viltin Galéria és magángyűjtők közreműködésével jöhetett létre.
Kísérőrendezvények: 
2022. június 25. 21 óra – Optikai illúzió workshop a kiállításban Hamerli Judit képzőművész vezetésével
2022. június 25. 23 óra – Gyűrődések, hajlítások, ismétlődések / a Góbi Rita Társulat előadása a kiállítóteremben
2022. július 10. – a ZéróPlusz Táncstúdió előadása a kiállítóteremben
2022. szeptember 11. – Finisszázs a Góbi Rita Társulat közreműködésével
 
A tárlat a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként nyílik meg.
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre. A kiállítás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.
 
Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.