esemény
A Blinken OSA Archívum a Múzeumok Éjszakáján | - | Centrális Galéria

megnyitó | 2022. junius 25. 16:00

web | https://bit.ly/3O6pxo7

cím | 1051 Budapest Nádor u. 15.

Térkép

A Blinken OSA Archívum a Múzeumok Éjszakáján

A Közép-európai Egyetem részeként működő Blinken OSA Archívum 2009 óta vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, de ez lesz az első alkalom, hogy látogatóinkat nem az Archívumban, hanem a CEU Nádor utcai épületegyüttesében várjuk. Az idei programjaink fókuszában az elűzött egyetem, illetve annak izgalmas és hányatott sorsú budapesti épületegyüttese áll.

A programok 16:00 órakor kezdődnek
A programok helyszíne: 1051 Budapest Nádor u. 15.


Programok:

Vezetett túrák:
CEU Kampusztúra minden órában délután 4-től este 9-ig, regisztrációköteles!

Regisztráció: https://bit.ly/3HBd0GN

Filmvetítés:

Az Auditóriumban a Szabadegyetem című film hosszabb változatát vetítjük angolul és magyar felirattal, a film 55 perces. Az első vetítés 4-kor kezdődik, és minden órában levetítjük este 9-ig.

A túrák a 2016-ban megnyitott Nádor u. 15-ben kezdődnek!

Intézménytörténeti kamarakiállítás.


A CEU budapesti kampuszát alkotó Nádor utcai épületeknek a története szorosan összefonódik a belváros, a város és az ország 20. századi történetével. Festetics Antal Pollack Mihályt bízta meg a Nádor u. 9. klasszicista épületének tervezésével. A palotát, amely eredetileg lakóépület volt, a későbbiekben egy kereskedelmi bank, majd a híres Lloyd Bank bérelte. Kollégáink azt is elmesélik, hogy a második világháború után mi lett a ház sorsa. A megsérült épületben először a Katonapolitikai Osztály kapott helyet, az emeleten irodákat alakítottak ki, a pincében pedig fogdát; többek között itt őrizték a háború után Szálasi Ferencet is. Később a Gazdasági Főtanács költözött ide, majd a Gazdasági Tervhivatal használta az épületet az 1960-as évekig. Az 1970-es évektől kezdődően a METALIMPEX Acél- és Fémkülkereskedelmi Vállalat kapott helyet az egyre rosszabb állapotú épületben, amely végül 1992-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába.

A túra során a látogatók megismerkedhetnek a CEU történetével is. Az egyetem budapesti működésének dokumentumait levéltárunk őrzi, így választ kaphatnak arra az égető kérdésre is, hogy ha elment a CEU, akkor mégis hogyan maradt itt a belvárosban?  Valóban itt maradt? Milyen intézmények működnek az épületben, mit csinál a Freeszfe a CEU-ban, mi történt az oktatással és a diákokkal, itt marad-e a régió legjobb angol nyelvű szakkönyvtára?

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

FKSE Patron