esemény
A másik bolygó -- tárlatvezetés | Csáky Marianne | Inda Galéria

megnyitó | 2022. junius 24. 18:00

web | https://indagaleria.hu/exhibit...

Szeretettel várjuk Önt és partnerét 2022. június 24-én,
pénteken 18 órától Csáky Marianne tárlatvezetésére,
A másik bolygó című kiállításán.
 
A másik bolygó
Fantáziajáték három színben
 
Vajon hogyan fognak emlékezni ránk az utódaink – talán már egy másik bolygón? Milyenek lesznek a jövő történelmi és személyes történetei? Veszteséglisták vagy a túlélés diadalai? Esetleg mindkettő? A pandémia hosszú, bezárt hónapjai alatt Csáky Marianne többszáz órányi archív filmet és több ezer fotót nézett végig a 20. és 21. század eseményeiről, híreiről, történeteiről. Nem nehéz kitalálni, hogy a legtöbb híradás a háborúkról, fogságról, menekülésről szól. Képsorok, amiken az emberek – civilek és katonák – tömege hol egy térképen megjelenő vastag nyílként vagy foltként szerepel, hol az egész életüket a hátukon cipelő menekülők soraként.
 
Vajon hogyan fognak majd minderre emlékezni egy olyan világban, ahol esetleg a földi történelemre nem csupán az ember, hanem minden élőlény, az állatok, a növények, valamint a kőzetek és ezen egész rendszer szempontjából lehet tekinteni. Hogyan örökítődnek át a múltban élt lények érzelmei, emlékei, egy szerelem, egy család történetei. Vajon átöröklik majd a mi traumáinkat, tetteink következményeit, amikor már elmosódnak, kitakart foltokká válnak a személyek, és csupán a kódokat viszik magukkal a másik bolygóra?
 
Három szín – emlékezetek
A kiállításon három műcsoport szerepel. Az első egy jelenleg hat műből álló szénrajz–fotó sorozat. Csáky archív és mai filmhíradók és sajtófotók alapján készült digitális fotómontázsokat egészített ki szénrajzokkal. Ezeken a kiegészítéseken az állatok résztvevői, elszenvedői vagy szemlélői az eseményeknek – együtt az emberekkel. Struccok és emuk, amelyek csodálatos és archaikus megjelenésüknél fogva a kb. 95 millió éve kialakult modern madarak közül a művész számára a leginkább idézik fel az állatvilág ősi korszakát. A fotókat a Pathé 2. világháborús filmhíradóinak kockáiból, korabeli sajtóközleményekből, valamint a vietnámi háború, a közelmúltbeli szíriai háború és az ISIS ellen harcoló yazidi női gerillaharcosokról készült sajtóanyagokból válogatta, majd manipulálta.
 
A második sorozat hat műve Csáky saját, az Északi-tenger partján készült fotóira épül. Az Északi-tenger belgiumi partszakaszán, Ostende, Blankenberge és Knokke közelében szeptember végén látszanak ezek a fények. Ekkor zár be a partszakasz a lemenő nap vektorával olyan szögeket, amelyek létrehozzák a különleges árnyalatokat és kontrasztokat, amelyek teljesen rabul ejtették a képzeletét. Az erős alkonyati sugarakat ellenfényben fotózta olyan szögben, hogy maga a fényforrás nem látszik. A fények képzeletében egy másik bolygó világát hozták létre, ahol a nap csak kicsivel megy feljebb a horizontnál, és a légköri viszonyok miatt talán nem is látszik. Az ellenfényben az emberek fekete alakokként tűnnek fel, csupán a sziluettjük mutatja tevékenységüket. Minden fotón a 20. és 21. század egy-egy emlékezetes eseménye jelenik meg hímzett fekete selyem applikációk formájában: a normandiai partraszállás, német foglyok menetelése, egy Fehér Ház elleni magányos merénylő leterítése, Kennedy elnök kampánykörútja, mexikói migránsok menekülése, orosz szeparatisták Ukrajnában. Mindegyik történelmi jelenet valamilyen viszonyba kerül a fotón szereplő alakokkal.
 
A harmadik műcsoport művei személyes történetek eltűnő, megmaradó és újraírt töredékein jöttek létre, amelyekhez Csáky – korábbi gyakorlatát folytatva – családi fotókat és filmeket használt fel. Az eltörlés és az újraírás kétirányú: az emlékezéssel írja vissza magát egy történetbe, ahol az akkori szereplők életéből már réges-rég kiesett, vagy az emlékei megváltoztatásával törli és írja át a régmúltat. Az alakok többsége ezeken a képeken is a háttérfotóból kivágott sziluett, selyembe hímzett alak, vagy fehér folt a videó animáción. Az emberi testek csoportba rendeződése, mozdulatai őrzik a kódot, ami mozgatja őket.
 
Kozma Zsolt
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.