esemény
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA | Ferenczy Múzeumi Centrum | Melkovics Tamás, Kmetty János, Deim Balázs, Kovács Margit, Modok Mária, Czóbel Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA SZENTENDRÉN

Lépj be és maradj!

 

✰ 14.00 - 18.00

SZENIOR SZOMBAT 55+ a Kmetty János, az örök kereső 2.0 – Fókuszban a tájképek c. kiállításon.
Dr. Zám Mária tánc- és művészetterapeuta vezetésével olyan, különleges atmoszférájú programot kínálunk a szenior korosztálynak, amelyben eltérő művészeti ágak találkoznak. A művészetterápiás foglalkozásokon a kiállítások megtekintése után a szabad alkotóenergiákra alapozva lehet rajzolni, festeni, irodalmi alkotásokat felfedezni, akár táncolni, vagy csak élvezni a zenét és az alkotás örömét.
A programra regisztráció szükséges: regisztracio@muzeumicentrum.hu
A foglalkozás díja tartalmazza az eszközhasználatot is.
Helyszín: ✧ KMETTY MÚZEUM ✧ Szentendre, Fő tér 21.


✰ 15:00–17:00
GYIK MŰHELY PIKNIK A KACSAKŐNÉL
Egy (poszt)szentiván-délutáni közös duna-parti alkotásra vár mindenkit a GYIK Műhely a Múzeumok éjszakáján a Kacsakő árnyas, óriási fatörzsektől ölelt zugában, ahol Oberon és Titánia is megbújna szívesen... Színes szalagos csörgőket és buborékfújókat készítünk, Mustármag, Pókháló és Moly tündérek, és egyéb erdei szellemek jelmezeibe bújunk. Gyertek velünk ünnepelni a nyár egyik leghosszabb napján!
Ajánlott korosztály: 5-12 évesek.
A részvétel ingyenes!
Helyszín: ✧ KACSAKŐ✧ Szentendre, Duna-part


✰ 17:00 – 17:45
EGED DALMA TÁRLATVEZETÉSE a Kovács Margit a Duna királynője c. kiállításon.
Kovács Margit rendkívül sokoldalú, technikailag bravúros, tematikájában igen változatos életművét, egyenletesen sikeres, töretlen pályáját új megközelítésben mutatja be a 2019-ben felfrissített tárlat, amely nagyban kiszélesíti az életművet. Az átrendezés kurátorai Eged Dalma és Szilágyi Zsófia Júlia művészettörténészek. Újdonság, hogy az egykori Úttörő Áruházba készült, világtérképet ábrázoló díszkút a kiállítás koncepciójába illeszkedően kerül bemutatásra.
Helyszín: ✧ KOVÁCS MARGIT KERÁMIAMÚZEUM ✧ Szentendre, Vastagh Gy. u. 1. (bejárat a Görög u. felől)


✰ 17:00 – 20:00
KÖZÖSSÉGI SZOBORÉPÍTÉS EGYEDI TERVEZÉSŰ FORMÁKBÓL
a Ferenczy Múzeumban, Melkovics Tamás: Panta rhei c. kiállításán.
Alkotó foglalkozás a tárlathoz kapcsolódóan: kísérletezés formákkal, festés, konstruálás minden korosztálynak. Egy folyamatosan változó, épülő színes szobrot készítünk közösen.
Helyszín: ✧ FERENCZY MÚZEUM ✧ Szentendre, Kossuth L. u. 5.


✰ 17:00 – 20:00
KÖZÖSSÉGI FOTÓZÁS ÉS CAMERA OBSCURA KÉSZÍTÉS
A résztvevők egymással oszthatják meg fotózási tapasztalataikat Farkas Kornél fiatal természetfotós, a Photolab diák nagykövetének vezetésével. Közben a Vajda Múzeum emeletén építjük a camera obscuránkat.
Helyszín: ✧ VAJDA MÚZEUM - PhotoLab ✧ Szentendre, Hunyadi J. u. 1.


✰18:00 – 20:00  16+
VERSEKRŐL MÁSKÉPP! Kreatív elmerülés Vas István. Az idő metszeteiben c. kiállításon M. Nagy Emese irodalomterapeuta vezetésével  16+
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
Helyszín: ✧ FERENCZY MÚZEUM ✧ Szentendre, Kossuth L. u. 5.


✰ 18.00 – 18.45
SZIRTES JÁNOS KÉPZŐMŰVÉSZ, EGYETEMI TANÁR TÁRLATVEZETÉSE Puklus Péter: Egész életemben hazudtam c. kiállításán.
Puklus Péter művei látszólag véletlenszerű jeleneteket örökítenek meg az általa élt világból és tapasztalatokból, amelyek megmutatják a művész ösztönös érzékenységét a kortárs társadalom iránt, és olyan narratívává fonódnak össze, amely a valóság és az érzékelés, a szépség és a felforgatás kapcsolatát vizsgálja, mindezt olykor ironikus köntösben.
Az Egész életemben hazudtam című legújabb kiállítása a fantázia és a valóság közötti küszöböt képviselik.
Helyszín: ✧ MŰVÉSZETMALOM ✧ Szentendre, Bogdányi u. 32.


✰ 19:00 – 19:45
SZEGEDY-MASZÁK ZOLTÁN TÁRLATVEZETÉSE Melkovics Tamás: Panta rhei c. kiállításán.
Melkovics Tamás legújabb alkotásain keresztül megismerhetjük műfaji sokszínűségét, művészete lineáris folytonosságát. Installációi, szobrai és grafikái azt a folyamatos mozgást, állandó változást, több irányba burjánzó növekedést érzékeltetik, mely az élet alapvető tulajdonságaként írható le, mikro- és makroszinten egyaránt. Bepillantást nyerhetünk azon művészi gondolkodásmódba, melyet egyszerre jellemez a játékosság és a szigorú intellektualitás, az értelmezés lehetőségeinek diverzitása, illetve az állandóság és a folytonos változás feszültsége. Panta rhei, azaz a világon minden folyamatos mozgásban van. Egy pillanat kiragadása helyett a művész kompozícióinak mozgalmassága, vibrálása és a mögöttük húzódó gondolatfolyam válik hangsúlyossá. A kiállításon ez alkalommal Szegedy-Maszák Zoltán intermédia-művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, a digitális képalkotás rendeződési elveinek, az internet és hálózati rendszerek fogalmainak mentén kalauzolja a látogatókat.
Helyszín: ✧ FERENCZY MÚZEUM ✧ Szentendre, Kossuth L. u. 5.


✰ 20:00 – 20:45
DEIM BALÁZS FOTOGRÁFUS BEAVATÓ, SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSE a Passing Time – Az elmúlt idő c. kiállításán.
Láthatóvá tehető-e a múló idő, összeköthető-e a saját, szubjektív időérzékelésünk objektív időegységekkel?
Az ember személyes, belső időészlelése a külvilágtól elvonatkoztatott, és csupán az átélt események, élmények határozzák meg tempóját, dinamizmusát. Ezzel szemben az objektív idő, egzakt időintervallumokkal mérhető. Szinkronba hozható-e ez a két idősík?
Deim Balázs legújabb experimentális fotósorozata erre tesz kísérletet, az egy éven át formálódó, alakuló képfolyam a lassan csordogáló, komótosan hömpölygő vagy a gyorsan villanó, pillanatnyi időt képezi le, a köztereken elhelyezett camera obscurák vagy más analóg fotóeljárások által. A sorozat egyszerre vet fel releváns, egzisztenciális kérdéseket és fotótechnikai kísérletezéssel kapcsolatos szakmai problémákat.
Helyszín: ✧ VAJDA MÚZEUM - PhotoLab ✧ Szentendre, Hunyadi J. u. 1.


✰ 20:30 – 21:30
FMC ZSEBLÁMPÁS SÉTA – ISMERD MEG MÚZEUMAINKAT!
A Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumait érintve az épületek múltjáról, eredeti funkciójáról mesél Komáromi-Raisz Borbála idegenvezető.
Útvonal:
- FERENCZY MÚZEUM, Kossuth u. - Apor-híd - Dumtsa J. u.
- BARCSAY MÚZEUM, Jakov Ignatovity utca - Péter-Pál templom - Török köz
- KMETTY MÚZEUM, Dumtsa Jenő utca - Péter-Pál u. - Vastagh György u.
- KOVÁCS MARGIT KERÁMIAMÚZEUM, Fő tér
- NÉPMŰVÉSZETEK HÁZA, Fő tér - Váralja lépcső
- CZÓBEL MÚZEUM, Avakumovics köz - Alkotmány utca
- IKON KIÁLLÍTÓTÉR, Ferenczy köz - Bogdányi utca
- MŰVÉSZETMALOM
Időtartam: kb. 60-70 perc
A séta a Ferenczy Múzeum elől (Kossuth L. u. 5.) indul.


✰ 21.00 – 21.45
TEMESI APOL TEXTILMŰVÉSZ ÉS VINCZE OTTÓ KÉPZŐMŰVÉSZ KÖZÖS TÁRLATVEZETÉSE a Kifutó modellek című kiállításon. Textilipar vs. képzőművészet, a design mai megközelítései.
Helyszín: ✧ SZENTENDREI KÉPTÁR - IKON ✧ Szentendre, Fő tér 2-5.


✰ 22.00 – 22.45
TÁRLATVEZETÉS MULADI BRIGITTA MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSSZEL a Két Paletta. Modok Mária és Czóbel Béla kiállításon.
„A láthatatlant üldöztem egész hosszú életem folyamán… Csak a feltáruló valóság, a természet hat rám megunhatatlan frissességgel, mindig meglepetésszerű varázsával. Látványa annyira kimeríthetetlen, hogy kétségbe kellene esnem, mennyire keveset hódíthatok meg a felkínált gazdagságából.” - írta 1966-ban Czóbel Béla. Ennek a láthatatlannak 1976 óta számos kiállítást szentelt a szentendrei Czóbel Múzeum. Ezennel Modok Máriával, szeretett feleségével együtt láthatjuk műveit, amely alkalmat ad arra, hogy még egy lépéssel közelebb kerüljünk a legendás párizsi magyar gondolkodásmódjához, képi világához, életének apró mozzanataihoz. Az 1983-ban kiadott Czóbel-emlékkönyv lapjain olvasható, Dévényi Ivánnal folytatott levelezéséből kiderül, hogy mennyire fontos volt a festő számára, hogy Modok Mária „világviszonylatban is magas nívójú” művészete „tegye a maga útját, míg a helyére kerül a teljes elismerésig.” Erre az elismertetésre tesz egy kísérletet a kiállítás, amelynek a fókuszában a két remek festő témáinak, műfajainak együttes bemutatása áll.
Helyszín: ✧ CZÓBEL MÚZEUM ✧ Szentendre, Templom tér 1.


✧ A Múzeumok Éjszakája alatt látogatható kiállításaink: ✧
CZÓBEL MÚZEUM
Két Paletta. Modok Mária és Czóbel Béla kiállítása.
FERENCZY MÚZEUM
Vas István. Az idő metszeteiben.
FERENCZY MÚZEUM
Melkovics Tamás: Panta rhei.
KMETTY MÚZEUM
Kmetty János, az örök kereső 2.0. - Fókuszban a tájképek.
KOVÁCS MARGIT KERÁMIAMÚZEUM
Kovács Margit, a Duna királynője.
MŰVÉSZETMALOM
Puklus Péter: Egész életemben hazudtam.
SZENTENDREI KÉPTÁR - IKON
Vincze Ottó: Kifutó modellek.
VAJDA MÚZEUM - PHOTOLAB
Deim Balázs: Passing Time.

* * *
A Múzeumok éjszakájának 20 éves születésnapja alkalmából, június 25-én -20% kedvezményt a művészeti albumainkból és a szentendrei Édeni Édességek Boltjában  (Dumtsa J. u. 9.) a Ferenczy édes álma forró csoki születésnapi, -20%-os kedvezménnyel kapható.
* * *
A Múzeumok éjszakája karszalaggal látogatható.*
A karszalagok ára:
Felnőtt: 2000 Ft
Gyermek (6-18 év): 1000 Ft
6 éves kor alatt ingyenes
* A karszalag minden programra és minden tárlatra érvényes. Június 16. csütörtöktől nyitvatartási időben a múzeumok pénztáraiban, a szentendrei Tourinform irodában és a jegymester.hu oldalon megvásárolható.
* * *
A Múzeumok éjszakáján a szentendrei múzeumok 12 órától 23 óráig tartanak nyitva.

 

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.