esemény
Maurer Dóra: Térfestés | Maurer Dóra | Torula

megnyitó | 2022. junius 11. 17:00

a kiállítást megnyitja | Mélyi József

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2022. julius 30.

cím | Torula Művésztér, Győr

Térkép

Napjaink egyik legelismertebb hazai művésze egy tekintélyes volumenű projekttel érkezik Győrbe: idén nyáron a Torula ad lehetőséget Maurer Dóra hatalmas installációjának bemutatására.

🎨 Maurer - a geometria, színelmélet, zene és az érzékelés különböző elméleteivel operáló - művei egyszerre játékos kísérletek és tudományos igényű megfigyelések. Inspirációinak és módszereinek egyik leglátványosabb alkalmazása a buchbergi kastélyban megvalósított Tér quasi kép (1982) volt, ahol egy előzetesen síkban szerkesztett konstrukciót vetített rá egy szabálytalan boltíves helyiség falaira és padlójára, beborítva ezzel a tér minden részletét.
„A gondolat, hogy egy egész teret, valamennyi határterületével együtt kvázi-képpé alakítsak, 1977 óta foglalkoztat. Az érdekel, hogy mechanikus-racionális úton abszurd téri helyzet jöjjön létre.” – fogalmazott Maurer Dóra 1982-ben, amikor megálmodta Dieter Bogner ausztriai kastélyában található toronyszoba kifestését.

🏰 Maurer buchbergi élményeinek felelevenítése most a Torula terében kap helyet egy monumentális helyspecifikus installáció formájában. Ez az alkalom azért is jelentős, mert a művésznő a 2008-as Ludwig Múzeumbeli kiállítása óta nem készített ebben a műfajban munkát, ilyen volumenűt pedig az eredeti mű keletkezése óta sem. A látványos alkotást egy grafikai mappa (1982) és az eredeti buchbergi munkáról szóló film (1983) egészíti ki.

💡 Az, hogy Maurer Dóra a fiatal művészeket felkaroló Torula terében mutatja be grandiózus, 6x6x6 méteres installatív alkotását jól reprezentálja a művész közismerten demokratikus pedagógiai módszerét, aminek részeként bátorítja diákjait a kísérletezésre és az új utak keresésére, a világ vezető képzőművészeti trendjeinek naprakész követésére, mely remekül rímel a Torula progresszív víziójára és missziójára.

⚗️ A torula egy élesztőfajta, amely nélkülözhetetlen a szeszgyártás folyamatához és jelenleg pedig már annak az ipari csarnoknak is névadója, amelyben Győr legprogresszívebb művészeti eseményei kapnak helyet.
A páratlan adottságokkal rendelkező Torula - 400 m2 alapterületű és 13 méteres belmagasságú kiállítótér, 7 db egyéni és egy közösségi műteremmel- a hazai kortárs művészeti intézményrendszer fiatal, feltörekvő szereplője a Győri Szeszgyár területén. Célja, hogy a Bécs-Pozsony-Budapest kulturális háromszög egyfajta iránytűjévé, meghatározó kortárs művészeti kiállítóterévé váljon.

📅 A kiállítás megtekinthető 2022. július 30-ig,
szerdától péntekig 15 és 19 óra között, valamint szombaton 11-től 19 óráig.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum