esemény
Szomjas kút | Balázs Nikolett | Artkartell projectspace

kurátor | Rieder Gábor

megnyitó | 2022. május 17. 19:00

a kiállítás bezárása | 2022. junius 12.

Az Artkartell projectspace örömmel mutatja be a legfiatalabb művésznemzedékhez tartozó Balázs Nikolett egyéni kiállítását. A Szomjas kút címet viselő, friss műveket tartalmazó anyag nyers vásznakból, fémforgácsokból, csemperagasztóból és egyéb ipari nyersanyagokból készített, drámai hatású alkotásainak és helyspecifikus installációinak szimbolikus együttese.
 
Balázs Nikolett a 20. századi nőművészek ikonikus nyersanyagával, a Keserü Ilona vagy Marina Abakanowicz által is használt nyers zsákvászonnal dolgozik, hasonló módon keményítve ki a meggyűrt, formába rendezett textiliát. De a fodrozódó, virágként szétnyíló-záródó redők a feminista vulva-szimbolikán túl számos jelentéssíkot csúsztatnak egymásba, a népies tulipánmotívumoktól kezdve, a megnyúzott állatokon és a gyerekkorában széttépdesett szirmokon át, az érzelmi kivetülések vagy totemszerű egyéniségek jelképiségéig. „Nekem ez egy misszió. Hiányolom az engem körülvevő életből ezeket a formákat, eleven anyagokat, kendőzetlen őszinteséget” – mondta Balázs Nikolett arról a törekvéséről, ahogy különös plasztikáival belakja a teret, kiegészíti a létező világot a hiányzó, csak belőle eredő formarenddel.
 
Az Artkartell projectspace-ben látható kiállítás egy kút köré gyűjti össze a festett vagy kezeletlen nyers vászonból, fémhulladékokból, csemperagasztóból, pourhabból és XPS szigetelő táblákból felépített objekteket. A falra akasztott, ropogósan száraz hatású művek antropomorfizált formát öltenek, körbeveszik a forrást, ahol az éltető víz rejtőzködik, olajfoltok alatt, poshadt dézsában. A „szomjas kút” egy oximoron, egy olyan feszítő ellentmondásokkal terhes tartály, ahol a vágyakozást felőrli a kegyetlen realitás. A mai tanyasi világ emblematikus nejlonfóliája vezet el a kút urához, a legfőbb textilplasztikához, ami szakállas mitológiai istenségként, a trónteremben uralkodó koronás főként rendelkezik az értékes nedű felett. Körben a hierarchiában alá rendelt műtárgyak sorakoznak, festett elemekkel, csillogó forgácsokkal, szivacsokkal, szalagszerű lábakkal és ormányokkal kiegészítve. A szakrális hangulatú, vízforrás köré rendezett fő kiállítótér melletti oldalsó helyiségben – mint egy éléskamrában – csüngenek a kiporciózott vizes tasakok. Balázs Nikolett egy talányos jelképiségű, különös atmoszférájú világot teremtett a Szomjas kúttal, amiben a tudatalatti érzelmek és az ösztönös anyagválasztás ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a falusi miliőt idéző tárgyak reciklikálása vagy az édesvíz fölötti uralomra törő hatalmi manőverek megjelenítése.
 
###
 
Balázs Nikolett 1990-ben született Debrecenben. 2015-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, azóta rendszeresen szerepel különös absztrakt objektjeivel a budapesti színtéren. 2019-től kezdve minden évben egyéni kiállításon mutatkozott be Budapesten (2021: Nagyházi Contemporary, 2020: Hybridart Space, 2019: Négyszoba Galéria), de szerepelt több nemzetközi csoportos tárlaton is, többek között a londoni Arcadia Missában és a kolozsvári Lateral ArtSpace-ben. 2021-ben egyszerre került a két legnevesebb magyar kortárs díj, az Esterházy Art Award és Leopold Bloom Art Award döntősei közé. Budapesten él és alkot.
 
Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.