esemény
JAZZ ESTEK SZENTENDRE | Barcsay udvar | Négy hang – négy évszak, Borbély Mihály Polygon | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2022. junius 5. 18:00

web | http://muzeumicentrum.hu

cím | Barcsay Múzeum udvara, Dumtsa Jenő u. 10.

Térkép

Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.)


18:00 NÉGY HANG – NÉGY ÉVSZAK
Ennek a négy évszaknak semmi köze Vivaldihoz. A koncerten az évszakokat négy kiemelkedő tudású énekesnő eleveníti meg. Miután a dalok felidézik egy-egy évszak hangulatát, színpadra lép a következő évszak alakítója, hogy duettezzenek, majd a következő évszak megszemélyesítője marad a pódiumon, amíg csak az ő ideje is le nem jár. Persze azért mindenkivel közös éneklés nélkül nem múlhat el az "év".
A tavaszt az életvidám, kicsattanó jókedvet árasztó Bolba Éva hozza el. Karosi Júlia idézi fel csodálatos hangjával a nyár melegét, annak érzékiségét és kiteljesedését. Vörös Niki az ősz színpompáját, versfakasztó szépségét és egyben csendes szomorúságát énekli meg, míg Bencze Alma a téli napok otthoni melegéről, családi vidámságáról, a hulló hó békéjéről énekel. A kísérő együttes nagy rutinnal és empátiával rendelkező tagjainál (Cseke Gábor, Bögöthy Ádám, Jeszenszky György) keresve sem lehetne alkalmasabbat találni erre a feladatra.
Az együttes ötletadója, Vörös Niki a tavalyi szentendrei jazzfesztiválon saját együttese élén aratott emlékezetes sikert. Michelle Legrand dalait, Abbey Lincoln interpretációit és más emlékezetes zenei pillanatokat megidéző szóló projektjei után most ennek az együttesnek a zenei vezetője. Karosi Júlia is bemutatta Szentendrén saját, a klasszikus magyar zeneszerzők által inspirált szerzeményeit és hangszereléseit tavaly. Bolba Éva triója élén a Petőfi TV akusztikus sorozatában adott 2022-ben koncertet. Bencze Alma új kvintettje már a Müpában is fellépett, korábban az énekesnőt meghívták a londoni 606 klubba is.
Bencze Alma - ének
Bolba Éva - ének
Karosi Júlia - ének
Vörös Niki - ének
Cseke Gábor - zongora
Bögöthy Ádám - bőgő
Jeszenszky György - dob

19:30 BORBÉLY MIHÁLY POLYGON
A különleges hangszerösszeállítású trió a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, számos díjjal elismert Borbély Mihály, a régóta fennálló szentendrei klub házigazdájának legújabb formációja. A Gramofon kritikusa szerint: “A Polygon tökéletes elnevezés: a sokszög rengetegféle zenét állít vonatkozási rendszerbe, mégis önazonos. Borbély Mihály társaival a jazz nyelvén, régiónk népzenéinek minden értékét felvonultatva megint fenomenálisat alkotott.”
A rendkívül sokoldalú cimbalmos, a tavalyi szentendrei jazzfesztivál egyik sztárja, Lukács Miklós és az egyéni hangú, saját szerzeményeit zenekarvezetőként is megvalósító Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak a hangzás kialakításában. Első koncertlemezükön a bolgár kaval világhírű művésze, Theodosii Spassov volt a vendégük. Hazai fellépéseik mellett Bulgáriában, Észtországban, Szlovéniában és New Yorkban egyaránt nagy sikerrel szerepeltek. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán zenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárszenei elemekkel. A rendhagyó hangszerösszeállítás sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.
Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák
Lukács Miklós – cimbalom
Dés András – ütőhangszerek
A Jazz Estek Szentendre házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.
***
Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft
Jegyek: https://jegymester.hu/production/10080077/jazz-estek-szentendre-fesztival-a-barcsay-udvarban/8243214?fbclid=IwAR1xeuu29YUd9vhPNYZl5KLIvGN1semPTxKcuf3Anx1XvrmQ1ukHUgzQ8vw

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.