esemény
JAZZ ESTEK SZENTENDRE | Barcsay udvar | Lachegyi Máté - Ensemble Borealis, Gitármágia | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2022. junius 4. 18:00

web | http://muzeumicentrum.hu

cím | Barcsay Múzeum udvara, Dumtsa Jenő u. 10.

Térkép

Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.)


18:00 LACHEGYI MÁTÉ / ENSEMBLE BOREALIS
Az Amszterdamban élő és dolgozó Lachegyi Máté jazz-zongorista zenéje folytonosan határokon egyensúlyoz, izgalmas és lebilincselő feszültséget teremtve. Elemi érzelmekből, hangulatokból építi föl komplex zenei világát, amelyet líraiság, filmszerűség, melankólia jellemez, és gyakran egyfajta áhítat jár át. Ezen túl megjelenik benne a természettel való romlatlan kapcsolat iránti vágy is. Zongorajátéka érzékeny és merész, harmóniaváltásai kerülik a megszokottat. Zenéjének lényegét nagyobb lélegzetű kompozíciói fedik fel, amelyek tele vannak váratlan fordulatokkal. Számos forrásból merített inspirációt saját hangjának megtalálásához a reneszánsz vokálpolifóniától a skandináv jazzen át az amerikai énekesnő-zeneszerző, Meredith Monk és más útkereső zenei alkotók munkásságáig. Hollandiában megalakult nemzetközi kvartettjében az argentin Natalio Sued, az izraeli Omer Govreen és Kovács Miklós személyében olyan inspiráló partnerekre talált, akikkel maximálisan meg tudja valósítani zenei elképzeléseit.
Natalio Sued – tenorszaxofon
Lachegyi Máté – zongora
Omer Govreen – nagybőgő
Kovács Miklós – dob


19:30 GITÁRMÁGIA
A három gitáros zenekarnak – ritmusszekcióval vagy anélkül – óriási hagyománya van a jazzben, ráadásul Zoller Attila, valamint Szabó Gábor révén ezen a hangszeren kerültek be magyar zenészek is az egyetemes jazztörténetbe. A Zeneakadémia Jazz tanszékének egyik oszlopa, László Attila már Tátrai Tiborral és Babos Gyulával is alakított ilyen együttest húsz évvel ezelőtt. A Budapest Jazz Clubban 2020-ban alkalmi koncertet adott Gyárfás Istvánnal és Juhász Gáborral, de olyan harmonikus volt az együttjáték, és olyan kedvező a fogadtatás, hogy szívesen fellépnek a Jazz Estek meghívására Szentendrén is. A három gitáros alapvetően ugyanabból a zenei közegből érkezik, de eléggé eltérő felfogásban és stílusban, azonnal felismerhető egyéni hangvételben játszik. Ez természetesen azzal jár, hogy ezek az egyéni jellegzetességek a trióban is megmaradnak. Műsorukban így természetesen saját szerzeményeik is helyet kaptak, hiszen mindhárman pompás, bízvást slágernek nevezhető szerzemények sokaságával büszkélkedhetnek. Jazz standardeket is szívesen feldolgoznak közösen, így inkább azon kell, törjék a fejüket, hogy mi maradjon ki hatalmas repertoárjukból. A ritmusszekcióban egyrészt Gyárfás Attila, a külföldön is sokat szereplő dobos hallható, másrészt Lattmann Béla, akivel László Attila évtizedek óta játszik több formációban.
László Attila – gitár
Juhász Gábor – gitár
Gyárfás István – gitár
Lattmann Béla – basszusgitár
Gyárfás Attila – dob


A Jazz Estek Szentendre házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.
***
Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft
Jegyek:https://jegymester.hu/production/10080076/barcsay-muzeum-jazz-estek-szentendre-fesztival-a-barcsay-udvarban/8243213?fbclid=IwAR300yEYvP39qu4jVFgc4e0PDB0g3ZLgIJLPPc6z0dZOOXCCJsqBzzdEtS0

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.