esemény
JAZZ ESTEK SZENTENDRE | Barcsay udvar | Liane Carroll, Coltrane Legacy | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2022. junius 3. 18:00

web | http://muzeumicentrum.hu

cím | Barcsay Múzeum udvara, Dumtsa Jenő u. 10.

Térkép

Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.)


18:00 LIANE CARROLL 
A brit jazzklubok és kritikusok kedvence, az ellenállhatatlan zongorista-énekesnő Liane Carroll hatalmas alkat, hatalmas egyéniség, de mindenek felett hatalmas hang! Számos nemzetközi elismerés és turné után Liane Carroll Slow down című albuma, a Ronnie Scotts’ mellett London legtekintélyesebb jazz klubjában, a 606 Club-ban debütált. Billy No Mates című lemeze a kritikusok elismerése mellett a BBC Jazz Awards díját is elnyerte, és az első volt, aki a legjobb énekes és a legjobb jazz-előadó lett egyszerre. 2009-ben járt először Magyarországon, a Budapest Jazz Clubban és a Sziget Fesztiválon, azóta rendszeresen visszatér egyre terebélyesebb magyar rajongótáborához. Időközben több mint egy tucat szóló albumot adott ki. A ma már világsztár Liane Carroll átütő erejű kifejezésmódját energikus énekhangjának, vibráló személyiségének, és sodró erejű, mégis könnyed zongorajátékának köszönheti. Liane Carroll szóló zongora-ének fellépése a szentendrei Jazz Esteken a Harmónia Jazzműhellyel együttműködésben valósul meg.
Liane Carroll – ének, zongora


19:30 COLTRANE LEGACY
A jazzhagyomány meghatározó alakját megidéző formációt az egyik legkeresettebb magyar bőgős, Orbán György hívta életre 2017-ben. A szaxofonos John Coltrane az ’50-es évek közepétől 1967-ben bekövetkezett haláláig eltelt alig másfél évtized alatt új alapokra helyezte a modern jazzt. Életművében egyre spirituálisabb dimenziókba érve teremtette meg egyedülálló zenei világát, mely azóta is kikerülhetetlen hatást gyakorol a zenészek egymást követő generációira. Orbán György, a tapasztalt bőgős, többek között Szakcsi Lakatos Béla, Lukács Miklós és Tóth Viktor zenekarainak tagja úgy gondolta, hogy ezt a fontos örökséget úgy ápolja legméltóbban, ha nem csak Coltrane megbabonázó erejű témáinak új hangszereléseit játsszák, hanem az általa ihletett saját szerzeményeiket is. A zenekarban testvéri versengésben, különböző karaktereket megjelenítve három nagy tudású, elhivatott fiatal szaxofonos szerepel: Molnár Sándor, Soso Lakatos Sándor és Ifj. Oláh Kálmán. A zongoránál Oláh Krisztián, a doboknál Lakatos Pecek András foglal helyet.
Soso Lakatos Sándor – altszaxofon
Molnár Sándor – tenorszaxofon
ifj. Oláh Kálmán – szopránszaxofon
Oláh Krisztián – zongora
Orbán György – nagybőgő
Lakatos Pecek András – dob


A Jazz Estek Szentendre házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.
***
Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft
Jegyek: https://jegymester.hu/production/10080075/barcsay-muzeum-jazz-estek-szentendre-fesztival-a-barcsay-udvarban/8243211?fbclid=IwAR1AzbVcMr0n19vWr609_5clp_BhPuS6EKrgoiX7i_Y9zJAUgFE2-wmhnKQ

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!