esemény
LVIV DIARY – rajzok a háborúból | Vlada Ralko | Kahan Art Space Budapest

megnyitó | 2022. május 5. 18:00

a kiállítást megnyitja | György Péter esztéta

a kiállítás bezárása | 2022. május 17.

Vlada Ralko ukrán festőművész, hazájában és külföldön is az egyik legnagyobb hatású ukrán alkotóként tartják számon. Hagyományos műfajokban alkot, főleg rajzol, azonban gyakran publikál a mindennapi élet eseményeire rendkívüli művészi és erkölcsi tartással reflektáló írásokat is. Legjelentősebb munkája a Majdan téri tüntetések idején kezdett és azóta folyamatosan tovább alkotott Kijev Diary, amit a legfontosabb kortárs ukrán művészeti alkotások élén tartanak számon. 
 
Amikor 2022 februárjában az oroszok Kijevet támadták, Vlada Ralkonak és festőművész férjének, Volodymyr Budnikovnak el kellett hagynia a várost. Ezután Lvivben éltek és alkottak menekültként. Vlada Ralko Kahán Art Space-ben kiállított művei is itt, Lvivben készültek, a Kijev Diary folytatásaként Lviv Diary címmel. 
 
Vlada Ralko budapesti kiállításán a művész 64 rajzát mutatjuk be. Mivel menekülése során csupán néhány rajzát tudta magával vinni, ezért különösen fontos, hogy a Kahán Art Space kiállításán öt eredeti, a bombázások idején készített alkotása is látható. A többi munka kiemelkedő minőségű digitális glicée print, amiből egy-egy példány készült és Vlada Ralko saját kezűleg szignálta valamennyit. A képek a kiállítás során megvásárolhatóak, az értük befolyt pénzt Vlada Ralko azoknak az ukrán önkénteseknek ajánlja fel, akik az orosz agresszorok által hátrahagyott aknáktól tisztítják meg Ukrajna földjét.
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

FKSE Patron